Logo

Česko je v otázce změny pohlaví spíš konzervativní, říká gynekoložka

21. května 2024

foto: použito se svolením Lucie Hlouškové

Většinu svého času se gynekoložka a sexuoložka Lucie Hloušková stará o ženy přicházející na preventivní prohlídky či kontroly v těhotenství. Jeden den v týdnu však svou odbornost nabízí i lidem, kteří podstupují změnu pohlaví. Těch v Česku přibývá, ale specializovaná ambulance je zatím jen jedna, právě ta brněnská, v níž pracuje doktorka Hloušková.

Vědí vaše pacientky, které k vám chodí na gynekologické prohlídky, že se profesně věnujete i mužům?

Od doby, kdy jsme ambulanci pro transgendery otevřeli a začalo se o tom psát, se na mě některé usmívají a občas prohodí něco ve stylu: „Paní doktorko, tak vy děláte i chlapy!“ (smích)

Jak jste z počátku vnímala péči o mužské pacienty?

Celý život jsem se profesně starala jen o ženy a už samotný kontakt s muži byl překvapivý a osvěžující, i když místy i trochu nervózní. Dokážu si představit, že pro kolegy, kteří jsou zvyklí pečovat pouze o ženy, tahle situace může být i nepříjemná. Přijdou do kontaktu s pacientem, který vypadá jako muž, požaduje, aby byl oslovován jako muž, chová se jako muž, jen v určitých částech těla vypadá jako žena. Je to však jen o zvyku. Já se třeba spolu s pacienty poměrně dost nasměji, jsem živá a hovorná povaha, umím rozptýlit jejich obavy. Na první schůzce jsou obvykle uzavření, důvěru si získávám postupně.

Daří se to?

Mezi pacienty zřejmě nemám špatnou pověst. Jeden za mnou přišel rovnou s tím, že kluci ve facebookové skupině pro transgendery říkali, že jsem sympatická. (smích) Po sítích se informace šíří rychle, pacienti hledají informace a tipy, co opatřit a zařídit, situace je pro ně velmi složitá.

I proto jste na sexuologickém oddělení brněnské fakultní nemocnice otevřeli jedinou specializovanou ambulanci tohoto typu v Česku. Aby nebyli v rozpacích ani pacienti, ani lékaři.

Od pacientů procházejících tranzicí (změnou pohlaví; v tomto případě z ženy na muže – pozn. red.) často slýcháme stesky, že nemohou sehnat gynekologa, že je pro ně situace nepříjemná, že si v čekárně mezi ženami připadají nekomfortně. Často se také stalo, že je gynekolog nechal vyšetření zaplatit, protože nemůže udělat vyšetření pacientovi, který už má mužské rodné číslo (tedy již podstoupil operativní odstranění reprodukčních orgánů – pozn. red.).

Přečtěte si také

Jak vyšetření pojišťovnám vykazujete vy?

Díky tomu, že nejsme čistě gynekologické pracoviště, jej umíme vykázat jako sexuologické vyšetření – a zdá se, že zatím vše funguje. Do boje s pojišťovnami o změnu v systému plateb a kódování jsme se zatím nepouštěli.

Kolikrát pacient musí gynekologické vyšetření podstoupit?

Vyšetření jsou předepsaná a v případě přeměny z ženy na muže musí pacient na gynekologii minimálně dvakrát. Jednak před zahájením léčby takzvanými cross-sex hormony čili před nasazením testosteronu a jednak před schůzkou odborné komise, která kompletní přeměnu pohlaví schvaluje (komise se skládá ze sexuologů, zástupců ministerstva zdravotnictví a právníků. Zasedá několikrát do roka a posuzuje žádosti o operativní zákroky, které jsou potřebné k úřední změně pohlaví – pozn. red.).

Podpořte Reportér sdílením článku