Fialovi kampeličkáři – II.

Střadatel Netuka. Příběh mocenských her, finančních transferů a podivných postav

Post Image

Střadatel Netuka. Příběh mocenských her, finančních transferů a podivných postav

Play icon
48 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Premiérův poradce pro zdravotnictví Ivan Netuka dlouhou dobu tajil, že měl, podobně jako předseda vlády Petr Fiala, účet v kontroverzní kampeličce PDZ. Na rozdíl od Fialy si tam ale Netuka poslal asi dvacetkrát vyšší částku. Jeho peníze se přelévaly zejména do okolí Kamila Bahbouha – podnikatele, který figuroval v případu zmizení peněz na nákup munice pro Ukrajinu. Co všechno se v kampeličce odehrávalo a čím může být Ivan Netuka pro premiéra tak důležitý, že nad ním drží ochrannou ruku?

Ze šetření Finančního analytického úřadu (FAÚ), které se zaměřilo na neobvyklé finanční transakce v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ), vypluly nečekané vedlejší informace. Analytikům tohoto úřadu šlo primárně o zmapování převodů peněz, které souvisely s rozkradenou zakázkou na munici při vyzbrojování Ukrajiny. Zaměřili se také na neformálního šéfa záložny Kamila Bahbouha, protože hrál důležitou roli v tom, jak a kam odcházely peníze z ukrajinského projektu na nákup munice.

Tím se před analytiky a také dalšími státními složkami, které dostaly výsledek šetření FAÚ k dispozici, otevřely informace o rozsáhlých transakcích uvnitř záložny. Viděli tak i převody, které se týkaly také dalších osob spojených s Bahbouhem. V jednom takovém případě šlo o Ivana Netuku, šéfa kardiochirurgie v IKEM a od roku 2022 také externího poradce premiéra Petra Fialy. I on patřil mezi střadatele kampeličky z pražské Celetné ulice.

První část příběhu si přečtěte zde

K Bahbouhovi a zpět

Co konkrétně informace o transakcích uvnitř záložny ukázaly?

Krátce poté, co se profesor Netuka stal v březnu 2020 družstevníkem záložny, objevila se na jeho účtu více než dvacetimilionová částka.

Podstatnou část pak během pár dnů rozeslal firmám, příbuzným či blízkým spolupracovníkům Kamila Bahbouha. 

Čtyři miliony odešly 15. května na účet Štěpánky Bahbouhové. 

O čtyři dny později poslal tři miliony firmě Redbrick. Tu ovládá rodina Kamila Bahbouha. 

Ten samý den proběhly ještě dvě další platby fyzickým osobám. Čtyři miliony byly převedeny družstevníkovi Jakubu Eliáškovi. A ta samá částka – čtyři miliony korun – odešla také na konto Zbyňka Malého.

Jakub Eliášek je podnikatel, jehož firma Camargo consulting se v roce 2018 spojila společně s firmou Gemacom v nástupnickou firmu Galerie Gema. Za Galerií Gema stojí opět lidé blízcí Kamilu Bahbouhovi.

Zbyněk Malý je dlouholetý spolupracovník a bodyguard Kamila Bahbouha. Byl rovněž společníkem firem Redbrick nebo Gemacom a také akcionářem firmy Somecs Institute.

Všechny účty, na které celkem patnáct milionů korun od Ivana Netuky doputovalo, tak byly úzce propojeny přímo s Bahbouhem.

•••

Později se peníze z Bahbouhova uskupení zase začaly na účet vedený na jméno Ivana Netuky vracet. 

V říjnu 2020 přišlo pět milionů. Ty poslala Netukovi společnost Covidsys, dříve QED Systems, v té býval Kamil Bahbouh statutárním ředitelem, nyní je členem správní rady.

Vypadalo to, jako kdyby Bahbouh vracel peníze, ovšem z jiných entit, než na které původně odcházely. 

V roce 2021 takto doputovalo na účet profesora Netuky pět milionů od další firmy, za níž stojí Bahbouh – od společnosti Somecs Institute.

Začátkem dalšího léta, 28. června 2022, pak přišlo nejprve pět milionů od už zmíněné firmy Redbrick. Den poté poslala firma Redbrick na účet Ivana Netuky další čtyři miliony korun. Celkem tedy 19 milionů od firem z „Bahbouhova okruhu“.

Téměř totožnou sumu – 18,9 milionu korun – Ivan Netuka odeslal ve dvou vlnách na své konto do jedné švýcarské banky.

Z rozdílu mezi sumami poslanými ve směru Netuka–Bahbouh a vracenými nazpět po lince Bahbouh–Netuka nelze dovozovat, zda se jednalo o zhodnocení původní částky, nebo o nějaký jiný transfer. Jak už bylo řečeno, převody mezi Netukou a „skupinou Bahbouh“ byly pouze doprovodným jevem ve zkoumání toho, jak ze záložny mizely peníze na ukrajinskou munici. Proto se nejednalo o ucelený obrázek celého časového období, po které byl přední kardiochirurg členem Podnikatelské družstevní záložny.

Přečtěte si také

Dva miliony pro poradce 

Z rozboru pohybů peněz to vypadá, jako by šéf kardiocentra IKEM vkládal své peníze do záložny zejména proto, aby je mohl v rámci interních plateb distribuovat k jiným spoludružstevníkům.

Když totiž na Netukově účtu v záložně došly prostředky, protože si je poté, co se mu „vrátily“ od Bahbouhova okolí zpět, poslal rovnou do Švýcarska, doplnil si Netuka konto v záložně ze svého účtu v jedné z komerčních bank. 

12. srpna 2022 si tak poslal z banky na svůj účet v záložně PDZ další sumu ve výši 3,6 milionu korun. Protože v té době v záložně už téměř nic neměl.

Za necelé tři týdny – 29. srpna 2022 – posílá Netuka dva miliony korun dalšímu spoludružstevníkovi záložny, Miloši Růžičkovi. To je poradce, který pracuje pro premiéra Fialu a byl tím, kdo předsedovi ODS vstup do záložny doporučil.

10. října 2022 si připisuje Netuka na svůj účet 400 tisíc korun od Galerie Gema. Tato společnost ale hned druhý den nato – tedy 11. října 2022 – dostává od Netuky rovnou dva miliony korun.

Jak to bylo dál, už záznamy FAÚ nepopisují. Lze ale předpokládat, že Bahbouhovo okolí pak opět půjčené peníze Netukovi nějak vrátilo.  

Na těchto platbách – ze srpna a října 2022 – je vidět, jak to obecně v záložně fungovalo. Takže ještě jednou: Netuka si nechal poslat na účet do záložny své 3,6 milionu. Z toho poslal Růžičkovi dva miliony. Ke zbylým 1,6 milionu přistálo na jeho účtu 400 tisíc korun (od Galerie Gema). A celou zbylou částku – tedy dva miliony korun, které v tu chvíli měl Netuka na svém účtu – obratem poslal zase firmě Galerie Gema.

•••

Sečteno, podtrženo. Celkově to působí dojmem, jako by Netuka posílal část peněz, které měl na bankovních účtech v Česku, na dočasný pobyt do kampeličky. Drtivou většinu peněz pak posílal struktuře lidí a firem blízkých Bahbouhovi. Zda se jednalo o půjčky, nebo převody jiného typu, není jasné. Netuka ani Bahbouh se nechtějí k této věci podrobně vyjádřit.

A když se finanční prostředky po čase k profesoru Netukovi vracely, neposílal je zpátky na původní české konto, ale na svůj účet do švýcarské banky.

Přečtěte si také

Švýcarské odchody

S platbami do Švýcarska to vypadalo následovně. 

Na svůj bankovní účet ve Švýcarsku poslal Ivan Netuka ze záložny jeden milion korun 30. června 2021. V ten samý den odešlo z Netukova účtu u pražské záložny do švýcarské banky ještě dalších 8 935 500 korun.

Součet těchto dvou částek odpovídá, bez několika desítek tisíc, dvěma platbám, které se mu do té doby vrátily z Bahbouhova okolí – pěti milionům od Covidsysu (dříve QED Systems) a pěti milionům od Somecs Institute.

Další platby proběhly rok nato. 28. června 2022 odeslal Netuka pět milionů korun na již zmiňovaný účet do Švýcarska. Druhý den, tedy 29. června 2022, poslal Netuka do Švýcarska další čtyři miliony korun.

V tomto případě suma odpovídá přesnému součtu dvou plateb od firmy Redbrick, čtyřmilionové a pětimilionové. Stejně tak se kryjí data plateb od Redbricku s daty odeslání peněz na švýcarský účet.

Celkem si tak v tomto období poslal Netuka do Švýcarska – jak již bylo zmíněno – 18,9 milionu korun.

•••

Informace o povaze soukromých účtů, ze kterých peníze do záložny přišly a na něž odcházely, nejsou pro popis vzájemných vztahů uvnitř Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) podstatné, proto je neuvádíme.

Hra na schovávanou

Když jsem vztahy Netuky a Bahbouha rozplétal, měl jsem pocit, jako by šlo o „nejtajnější věc na světě“. Oba dva dělali vše pro to, aby si je dohromady nikdo nespojoval. A snažili se také zastírat, že měl Netuka v záložně účet, a byl tedy i spoludružstevníkem této finanční instituce.

První pokus konfrontovat Ivana Netuku s otázkou jeho vztahu se záložnou přišel  31. ledna 2024, když byl u dalšího výslechu na GIBS v kauze údajného vydírání ze strany bývalého vedení IKEM. Jeden z právníků protistrany (obviněných Jiřího Malého a Michala Stiborka) zaznamenal, že se ve veřejném prostoru obecně mluví o tom, že by někdo z lékařů IKEM mohl mít v Bahbouhově záložně podíl, a tak usoudil, že by to mohl být Netuka, a během výslechu mu položil přímý dotaz: „Máte podíl v Podnikatelské družstevní záložně?“

Ivan Netuka ale podle toho, jak to zaznamenal protokol, řekl: „Nevlastním.“ A dodal: „Je to nepřípustný pokus o politizaci této kauzy.“

31. ledna 2024 odpověděl Netuka zřejmě pravdivě. Podíl v záložně a svůj účet tam totiž podle mých informací zrušil dva dny před oním výslechem na GIBS, tedy 29. ledna 2024.

•••

Stejnou metodu, jak zastřít Netukovo angažmá v kontroverzní záložně, použil i Kamil Bahbouh. 

Ale než se k tomu dostaneme, musím poznamenat, že debaty s ním byly docela těžké, protože Bahbouh má dobře nacvičené různé komunikační techniky. Kromě toho, že je umělecky nadaný a je specialistou na určování falz obrazů světových mistrů, vystudoval také robotiku na ČVUT.

Spolu s bratrem Radvanem Bahbouhem – uznávaným psychologem – přišli už v devadesátých letech se systémem takzvaného socio-mapování. To původně vzniklo jako nástroj pro vztahovou diagnostiku malých skupin. Radvan Bahbouh z něj pak postupně tvořil svébytný postup analýzy komplexnějších vztahových systémů, v němž kombinoval různé metody. V každém případě měla tato metoda komerční úspěch. „Už od roku 1996 dodáváme analytické práce pro NATO, českou armádu nebo se jako jediní z bývalého východního bloku podílíme na vesmírném výzkumu NASA,“ po-chlubil se již dříve Kamil Bahbouh.

Na rozdíl od bratra není odborníkem v oboru psychologie, dovede však velmi obratně přepínat mezi různými komunikačními strategiemi, od asertivní k manipulativní a zase zpět.

Poznal jsem to i v případě svých dotazů na Netuku a Podnikatelskou družstevní záložnu.

•••

Když jsem se Kamila Bahbouha začátkem února zeptal, jak dlouho a důkladně se zná s Ivanem Netukou, neformální šéf záložny reagoval: „Já věděl, že se na to zeptáte. Vás zajímá, jestli je člen (záložny)?“

Byl jsem překvapený, jak rychle přešel k dotazu na členství Netuky v kampeličce, a stačil jsem říct jen „hm“, jako že ano, že mě otázka účasti Ivana Netuky v PDZ zajímá.

Bahbouh pak ihned pokračoval a řekl: „Není.“

„A mluvíte pravdu?“ zeptal jsem se ho. „Jo. Ale na nic dalšího odpovídat nebudu. Ale na otázku, jestli je člen, tak vám řeknu, že není,“ sdělil Bahbouh.

Pak jsem se s ním bavil ještě asi pět minut a stále přemýšlel, kde se stala chyba, že mi Bahbouh rozporuje to, co už mám z jiných zdrojů důkladně ověřeno. Podotýkám, že v té chvíli jsem ještě nevěděl, že Netuka své členství o pár dnů dříve zrušil. 

Musím říct, že mě Bahbouhovo sebevědomé tvrzení rozhodilo a že jsem začal uvažovat o tom, že Netuka možná nemusel mít v záložně účty… Jenže pak mi to došlo. Bahbouh sám položil otázku v přítomném čase, když řekl: „Vás zajímá, jestli je člen?“ A pak si na ni hned sám odpověděl: „Není.“

Na konci rozhovoru jsem tedy opravil jím nastolený dotaz a zeptal se ho jasně: 

„Pokud jde o Netukovo členství v záložně, nechci se bavit v přítomném čase. Rád bych znal odpověď na otázku, zda pan Netuka byl členem záložny.“

Bahbouh najednou změnil výraz v obličeji a řekl: „Neodpovídám.“

„Takže to popíráte?“ zeptal jsem se.

„Nepopírám. Neodpovídám, nic neříkám. Nepopírám neznamená, že souhlasím. Já vám neodpovídám,“ uvedl Bahbouh.

„Operoval mou maminku“

Kamil Bahbouh nicméně potvrdil, že se s Ivanem Netukou znají. „Operoval mou maminku,“ řekl mi Bahbouh. „Moc si tedy pana profesora vážím, protože mi maminku zachránil,“ zdůraznil.

Jak často se vídají a zda ho někdy Netuka požádal o radu, jak řešit spory v kauze IKEM, Bahbouh nechtěl sdělit. „Nebudu vám na to odpovídat,“ řekl. A tvrdil, že se v případu IKEM nijak neangažuje. „Vím, že sledujete boj v kauze IKEM. Ale mě se ten boj netýká,“ prohlásil Bahbouh.

Na další dotaz, zda Netukovi někdy radil s čímkoli jiným, odpověděl: „Pokud ano, tak jsem panu doktorovi radil v umění. Jestli má, nebo nemá něco koupit. A co si o tom myslím.“

„Doporučil jste mu koupit si od vás nějaké umění?“ položil jsem další dotaz.

Bahbouh se usmál, ale odmítl odpovědět. A dodal: „Chápu, že je pro vás (Netuka) zájmová osoba. Ale já musím udržovat nějaká vzájemná pravidla. Já v jeho příbězích žádný aktivní významný hráč nejsem. Neúčastnil jsem se toho.“

Až později jsem se dozvěděl, že spolu byznys s uměním nakonec udělali. Podle zjištění úřadů, které se o finanční transakce Bahbouh–Netuka zajímaly, prodal premiérův poradce Kamilu Bahbouhovi „umělecké dílo“ v hodnotě dvanácti milionů korun. O jaké dílo mělo jít, není známo.

Ale zpět k rozhovoru s Bahbouhem. Ten nebyl sdílný ani v případě dotazů týkajících se kontroly FAÚ a šetření převodů mezi jeho firmami a Netukou. „Tohle nekomentuji. To nemohu říct. Tam se prošetřovalo kdeco. Když přišel FAÚ, tak se kontrolovalo úplně všechno,“ uvedl Bahbouh.

„Žádný švajneraj“

I při další konfrontaci se neformální šéf záložny odmítl k Netukově účtu v záložně vyjádřit. „Nemohu to potvrzovat. Nesmím,“ prohlásil Bahbouh. Na dotaz, že Reportér má informaci, že „v červnu 2021 odešlo z firmy Somecs Institute pět milionů korun na účet pana Netuky“, ale Bahbouh reagoval spontánně: „Hm, to je možný.“ Po chvilce ale dodal, že si to přesně nepamatuje. 

„Jestli tam (takový finanční vztah) v rámci nějakých transakcí a vzájemnosti v PDZ byl, to nevylučuji. Ale fakt jako netuším,“ uvedl. A nakonec zdůraznil, že si je jistý legálností případné transakce. „Pokud by byla pravda, že nějaká taková transakce proběhla, určitě měla opodstatnění a nejenom důvod, ale i přiměřené zobrazení v relevantních dokumentech k té události,“ řekl Bahbouh.

„Čímž chci říct,“ pokračoval, „že určitě tam není žádný ‚švajneraj‘, protože to bych si dal setsakramentsky pozor, abych ve firmě, kde jsem jedním ze zodpovědných statutárů, měl nějakou transakci, o které bych měl podezření, že je v nepořádku. A to je tak všechno, co vám mohu říct.“

Půjčky mezi družstevníky

Pokud jde o kampeličku PDZ, Kamil Bahbouh tvrdí, že ji neovládá. „Do záložny jsem akorát přivedl své známé, tedy i umělce a stavitele. Nestal jsem se majitelem. Jsem akorát víc hlučnej a výraznej, tak jsem víc vidět. Jinak jsem obyčejný družstevník,“ řekl mi Bahbouh. 

De iure má pravdu, ale fakticky by bez něj v záložně nikdo nic neudělal proti jeho vůli. Je to klíčový muž záložny. A všichni, kdo v ní jsou, mu procházejí rukama, neboť je právě on musí jako risk manager prověřit.

•••

Podnikatelská družstevní záložna je asi nejtajemnější projekt Kamila Bahbouha. Ne ze samé podstaty existence záložny. Kampeličky tu existují, jsou pohrobkem porevolučních snah zpřístupnit lidem finance na rozvoj podnikání nebo na uložení a zhodnocení peněz. Kampeličky fungují podle zákona, dohlíží na ně centrální banka ČNB a jejich aktivity kontroluje také Finanční analytický úřad. 

Zajímavé je, jak funguje Bahbouhova záložna uvnitř. Členové družstva si totiž mezi sebou půjčují peníze na různé obchodní a podnikatelské projekty. 

Bahbouh říká, že hlavním lákadlem pro vstup do kampeličky je „výhoda vzájemnosti“, a mluví o systému obchodních interakcí mezi družstevníky. 

„Vznikají tam různé produkty, které mohou být na bázi klient–klient. A odehrávají se proto, že záložna jim pro to udělá potřebný servis, a je to dohoda, která vzniká v družstevní platformě, mezi těmi subjekty,“ nastínil Bahbouh.

„Třeba jeden družstevník má možnost dělat projekt nebo se účastnit zakázky. Ale potřebuje garanci. A družstevní záložna umí dát pětimilionovou garanci. Aby tu garanci mohla poskytnout, musí to mít zajištěné. A jak to nejlépe zajistit? Jednoduše. Zavolám někomu, kdo je taky člen záložny, a řeknu: ‚Hele, co kdybys mi ty dal jistotní kolaterál, zaručíš mi to, oni mi vystaví garanci a já ti na bázi našich vzájemných obchodních vztahů za to slíbím, že ti za to dám šest procent.‘,“ popsal obecně Bahbouh, jak to uvnitř záložny funguje. 

„Ten někdo, kdo na to má peníze, na tom vydělá. A ten druhý dostane rychle, snadno a bez komplikací peníze na svůj projekt. Je to navíc bez rizika, protože se známe důvěrně, jsme provázaní, že jsme v jednom družstvu, je tam vzájemná solidárnost,“ řekl Bahbouh. PDZ pak z toho má nějakou provizi. 

„Nedochází tam tedy k tomu zhodnocení ve smyslu – udělejte si tam termínovaný vklad a my vám za něj dáme tolik a tolik procent. Ale dochází tam k byznysu, který uživí přiměřeně kampeličku a zároveň poskytne členům nadstandardní komfort s tím, že si mohou dělat obchody, které by na volném trhu neudělali,“ poznamenal.

Tohle všechno koordinuje v záložně Bahbouh. „Je to o vzájemnosti malé skupiny lidí, která je spočitatelná a provázaná,“ podotkl.

•••

Jak to bylo přesně s „půjčkami“ Ivana Netuky, nechtěl vůbec komentovat. A jak to bylo v případě Petra Fialy, který si tam uložil necelý milion korun? 

„On k nám přišel na doporučení od Miloše Růžičky. Bylo mu vysvětleno, že na klientské bázi tam vznikají nějaké projekty, kde je možné zcela legálním způsobem vydělat tak, jak se to dělá v kampeličce. Ale ne že to bude na úročení. Ale pak, jak postupoval politicky vzhůru, tak si – myslím – řekl: dobrý, tak ty peníze v záložně mám, ty se neztratí, ale nebudu se pouštět do něčeho nestandardního. Jeho peníze tedy nikam neputovaly. Seděly na účtu. Nikdy s nimi nic neudělal. Nikomu své peníze v záložně nepůjčoval,“ řekl Bahbouh.

Družstevníci na Úřadu vlády 

Když jsem pak pokládal premiéru Fialovi otázky týkající se vazeb, jež se vyjevily ve chvíli, kdy se FAÚ a další orgány začaly o Podnikatelskou družstevní záložnu více zajímat, uvědomil jsem si, jak silně provázané jsou vztahové nitky záložny a Úřadu vlády.

Bylo to až úsměvné.

Pokládal jsem dotazy Petru Fialovi, bývalému družstevníkovi záložny. Otázky se týkaly Kamila Bahbouha, neformálního šéfa záložny. Středem zájmu mých otázek byl Fialův poradce Ivan Netuka, do ledna 2024 člen Podnikatelské družstevní záložny. A premiérovi radil s tím, jak mi odpovědět, jeho poradce pro komunikaci Miloš Růžička, dlouholetý člen záložny s pořadovým číslem 92.

„Ano, pan Růžička je poradce premiéra,“ potvrdila mi mluvčí vlády Lucie Ješátková. „A on vám radí, jak formulovat odpovědi v této kauze?“ zeptal jsem se jí. „To vám nedokážu říct, jestli to on řeší s panem pre-miérem,“ řekla s tím, že dostane hotový podklad odpovědi od premiéra.

Přečtěte si také

Vážený pan doktor

Přístup premiéra a jeho reakce na výše uvedené informace, jež vyplynuly z šetření FAÚ a dalších orgánů, ukazují, jak velkou důvěru ve svého poradce Ivana Netuku má.

Premiér mi prostřednictvím své mluvčí sdělil, že není adresátem informací od FAÚ, a odmítl si informace, které jsem mu v otázkách sděloval, ověřit jakýmkoli jiným způsobem. „Pan premiér informacemi, které uvádíte, nedisponuje. Proto je ani nemohl s nikým řešit,“ uvedla mluvčí vlády Lucie Ješátková na konkrétní dotazy o propojení Ivana Netuky a Podnikatelské družstevní záložny.

A když jsem premiéra v dalším dotaze požádal, zda by si informace ověřil a sdělil k nim svůj komentář, reagoval Fiala odkazem na mlčenlivost FAÚ. „Finanční analytický úřad je nezávislý úřad s celostátní působností a jeho postupy jsou vázány mlčenlivostí. Mlčenlivosti se nelze dovolávat výhradně vůči zákonem striktně stanoveným adresátům. Předseda vlády mezi ně ale nepatří, z logiky věci nemůže dostávat informace o probíhajících šetřeních a tím spíše je nemůže vyžadovat,“ uvedla premiérova mluvčí.

Petr Fiala tedy nevyužil možnost si informace ověřit jinak, třeba dotazem na bezpečnostní složky státu, které mu jako premiérovi podléhají a které podobnými informacemi jako FAÚ disponují. A na rozdíl od úřadu předsedovi vlády informace poskytovat mohou.

„Zároveň si dovolím konstatovat,“ pokračoval prostřednictvím své mluvčí premiér, „že profesor Netuka je špičkový lékař a mezinárodně uznávaný odborník v oblasti zdravotnictví a jako takový je mimo jiné externím poradcem premiéra pro zdravotnictví. To ale neznamená, že premiér může bez zjevného důvodu prověřovat jeho finance. Pokud jsou vaše informace pravdivé (a jak už jsem uvedla, o tom v tuto chvíli nemáme žádné informace), pak je třeba dodržet patřičný zákonný postup. A až po jeho naplnění lze vyvozovat nějaké závěry a poskytovat komentáře.“

•••

Ivan Netuka se o této záležitosti nechtěl bavit. Otázky na finanční převody v záložně PDZ považuje – jak vzkázal – za „pokračující způsob nátlaku na svou osobu“.

Netuka pověřil reakcí na mé otázky týkající se šetření FAÚ svého právního zástupce Marka Nespalu. Ten sdělil, že „pan profesor Netuka je dlouhodobě a intenzivně předmětem cílené osobní diskreditace a veřejné skandalizace“. „Celou kauzu vydírání a diskreditace ostatně prošetřují orgány činné v trestním řízení a padlo již několik obvinění, takže předmětné dotazy nelze než považovat za zefektivňování obhajoby obviněných osob a v právní podstatě pokračování v nátlaku na mého poškozeného klienta. Vaše otázky a údajné úniky z FAÚ tedy vnímáme jako pokračování celé kauzy,“ uvedl Nespala. 

V dotazech, které Netuka od Reportéra obdržel, byly i tyto konkrétní údaje: „Můžete vysvětlit, proč jste posílal milionové platby firmám Redbrick, Galerie Gema nebo osobám Štěpánka Bahbouhová či Miloš Růžička? A komu jste ze svého účtu v PDZ posílal milionové platby do švýcarské banky?“

Netukova reakce byla jen obecná. „Na vaše dotazy nebudeme meritorně reagovat. Vyjma konstatování, že všechny případné reálné finanční transakce mého klienta naprosto odpovídají jeho majetkovým poměrům a daňovým přiznáním. Považujte, prosím, toto vyjádření mého klienta mým prostřednictvím za ucelené a k věci konečné,“ uvedl Nespala.

•••

Zdá se, že Ivan Netuka je tedy z nějakých důvodů pro Petra Fialu dost důležitý. Udělal ho poradcem a drží nad ním ochrannou ruku. Fiala ale tvrdí, že v tom hraje roli jen úcta k jeho práci v IKEM.

„Pan premiér znal z akademického prostředí už otce profesora Netuky, který byl známým matematikem. Díky tomu se poznal i s jeho synem, jenž byl pro změnu pokračovatelem profesora Pirka. Za poradce si ho zvolil sám. Chtěl mít mezi svými poradci špičkového lékaře s mezinárodními zkušenostmi,“ odpověděla vládní mluvčí Lucie Ješátková na dotazy, jak se Fiala s Netukou seznámil.

Z informací, které jsem se o Netukově politické roli v průběhu pátrání dozvěděl, to ale vypadá, že by nemuselo jít jen o jeho odborné znalosti z resortu zdravotnictví.

Podle mých zdrojů z prostředí lidí, kteří se podíleli na sbírání informací a aktivních opatřeních v kauze IKEM, je Ivan Netuka vnímán jako důležitá postava pro ODS i v zákulisí vysoké politiky. 

„Netuka je pro tuto vládní koalici důležitější, než si umíte vůbec představit. Mluví se o něm jako o člověku, který jim dost pomohl a může pomoci i v příštích parlamentních volbách,“ řekl mi můj zdroj. Jak jim Netuka pomáhal a jak by jim ještě mohl pomoci? 

Peníze na Pravý břeh

Poté, co se v lednu 2024 ukázalo, že měl v záložně účet i Petr Fiala, se toho o této kampeličce napsalo hodně. Pro média, zejména ta, která jsou nakloněna Andreji Babišovi, neboť kritika Fialy mu vyhovuje, to bylo sousto. Řada informací vycházela ze seznamu členských schůzí poskytnutých Bahbouhovým bratrancem Wurstem a hodně se psalo a mluvilo o tom, kdo všechno měl v kampeličce v minulosti peníze.

I pro „nebabišovská média“ je to samozřejmě zajímavý případ. Jde skutečně o kontroverzní záložnu, a nyní navíc „s ukrajinským skandálem na krku“. Takže bylo namístě zjišťovat, proč se s ní spojil i Fiala.

Z přehršle informací i občasných spekulací vyčnívalo jedno zajímavé zjištění. Přinesl ho server Lidovky.cz, který se opíral o informace evropské investigativní platformy Follow the Money. 

Novináři přišli s informací, že firmy spřízněné s Bahbouhem poslaly v minulosti z účtů záložny přes pět milionů korun na konto organizace blízké politice ODS. 

Peníze podle serveru přistály na kontě bruselské politické nadace New Direction, která je partnerem frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) v Evropském parlamentu. 

Členy frakce jsou právě i občanští demokraté. 

„Mezi roky 2017 až 2022 odeslaly firmy spojené s kontroverzním podnikatelem a Podnikatelskou družstevní záložnou více než pět milionů korun na konto politické nadace New Direction. Jde o firmy QED Group, Galerie Gema, Redbrick a Somecs Institute,“ uvedl server Lidovky.cz.

Celý kruh se pak uzavíral tím, že bruselská nadace pak sponzorovala Fialovu politickou organizaci. Novináři poznamenali, že logo bruselské nadace New Direction „svítí“ na obálkách většiny titulů, jež vydává Pravý břeh – Institut Petra Fialy. Tato brněnská organizace vydala ve spolupráci s New Direction třeba titul Konzervativní realismus, česká perspektiva, britská inspirace.

Je tedy pravděpodobné, že Bahbouh fungoval v záložně mimo jiné také jako sběratel podpory pro ODS. Mezi firmami, které přes bruselský think tank podporovaly institut předsedy ODS, byly i některé z těch, k nimž mířily peníze profesora Netuky, například Redbrick a Galerie Gema. 

Bahbouh říká, že je jeho podpora premiérovy politiky nezištná a rozhodně za tím není snaha „koupit si přízeň“. „Politika ODS je mi blízká už dlouho. Jsem příznivcem Petra Fialy. To ano. Ale to je asi tak všechno,“ řekl mi Bahbouh. Ivan Netuka se nikdy ke sponzoringu ODS veřejně nehlásil. Přihlásil se jen ke stotisícovému daru, který poslal TOP 09, když kandidoval do Senátu jeho kolega a „učitel z IKEM“ Jan Pirk.

Netukův vztah s Nejedlým

Jakou další hodnotu může mít Netuka pro současnou vládní koalici, jak naznačovaly mé zdroje? U Ivana Netuky mohou hrát významnou roli přátelské vztahy s Martinem Nejedlým, bývalým šéfporadcem prezidenta Miloše Zemana.

Oba se mi snažili již dříve vysvětlit, že se znají jen proto, že Nejedlý byl Netukovým pacientem. To je sice pravda. Nejedlý si u něj v IKEM léčil vysoký tlak. Jenže ti dva se stýkali víc než jen na bázi lékař–pacient. 

Pátrat po tom, jaká byla podstata vztahu Nejedlého a Netuky, bylo při sbírání podkladů pro reportáž o kauze IKEM zajímavé. Nejprve oba říkali, že se znají jen přes medicínskou péči. Ale když pak dostávali další, doplňující otázky, ukazovalo se, že jejich vztah bude poněkud jiný.  

Martin Nejedlý na první dotazy Reportéra koncem září odpověděl: „Ivan Netuka je můj dlouhodobý lékař. Měl jsem hypertenzi a on mě opravdu léčil. A léčil mě velmi dobře. Takže to je jediné, co nás spojuje. On lékař, já pacient.“

Ivan Netuka mi ve stejný den k podstatě vztahů s Nejedlým řekl: „Známe se dlouho. Ale já to omezím asi na to, abych se nedopustil nějakého přešlapu, tak se v rámci lékařského tajemství nemohu k tomu vztahu vyjadřovat. Asi rozumíte, kam tím mířím… Každý lékař v nějaké pozici má… já mám takových kontaktů desítky, možná stovky. Asi takhle bych to řekl.“

Ivan Netuka na druhý dotaz, zda se schází a jedná s Nejedlým jen na bázi lékař–pacient, nebo i soukromě, odpověděl: „Primárně lékařsky… Ale kde je ta hranice, je těžko oddělit. Jsou to lékařské nebo společenské kontakty. Ale nic, co bych tam viděl konfliktního.“

Martin Nejedlý na otázku, zda ho Netuka někdy oslovil i jinak než jako jeho ošetřující doktor, reagoval: „Něco jiného bylo, když mě Ivan oslovil, když tu měl americké kardiochirurgy a velký kongres. Požádal mě – a já jsem poprosil hradní protokol –, aby se jim udělala nějaká hezká prohlídka na Hradě. Vyhověl jsem.“

Dotaz pro Nejedlého: „Máte Netuku za přítele, nebo za kamaráda?“ Nejedlý: „Já ho mám za ošetřujícího lékaře, který dává pozor na to, abych neměl hypertenzi. Ta se dá upravovat medikací a teď je to lepší a lepší. Takže z toho mám radost.“

Po dalších dotazech pak Nejedlý řekl, že „zná Ivana už dvacet let“. Poprvé se podle něj seznámili, když byl s rodinou na dovolené ve Špindlerově Mlýně. Ivan Netuka tam byl tehdy také se svou rodinou. Takže prý náhoda. Později se stal Nejedlý pacientem IKEM, protože se léčil s hypertenzí. 

•••

Když byl Nejedlý ještě na Hradě, nechal si zavolat na kobereček přímo na Hrad tehdejšího ředitele IKEM Michala Stiborka. Podle Stiborka tehdy Nejedlý lobboval za Netuku, aby spory, které mezi sebou mají Netuka a Malý, nevedly k profesní likvidaci Netuky. Nejedlý měl Netuku ve velké oblibě. Oba si k sobě našli vřelý a důvěrný vztah.

A v roce 2021, když pravicové strany porazily ANO Andreje Babiše, sehrála podle mých zdrojů známost Netuky s Nejedlým důležitou roli.

Dohoda Zemana s Fialou

O čem to celé mohlo být? K tomu lze najít vodítko ve výpovědi bývalého ředitele IKEM Michala Stiborka. Ten inspektorům GIBS 9. listopadu 2023 během výslechu řekl, čím se mu Netuka pochlubil ještě v době, kdy spolu neměli tak vyhrocené vztahy.

„Pan profesor Netuka dlouhodobě a veřejně komunikoval své vztahy na bývalého ministra vnitra Milana Chovance, dále na premiéra Petra Fialu a také na poradce prezidenta Martina Nejedlého a další vysoké funkcionáře ODS. Dále mě informoval o roli, kterou sehrál při sestavování nové vlády. Ta spočívala v tom, že pomáhal dojednat dohodu mezi prezidentem Zemanem a budoucí vládou Petra Fialy. Podle jeho vyjádření to byla výměna za to, že budoucí vláda nebude zpochybňovat Zemanův zdravotní stav a jeho schopnost vykonávat úřad prezidenta republiky. Za to došlo k rychlému jmenování vlády včetně pana Lipavského,“ řekl do protokolu Stiborek.

Pravda je, že ještě začátkem prosince 2021 dával tehdejší prezident Miloš Zeman najevo, že odmítne jmenovat poslance Pirátů Jana Lipavského ministrem zahraničí v budoucí Fialově vládě. „Lipavský je slabý kus ve stádu,“ prohlašoval tehdy Zeman.

Jenže uplynuly dva týdny a prezident oznámil, že nebude zdržovat vznik nové vlády. A že jmenuje celý kabinet beze změn. Podle tehdejšího vyjádření Petra Fialy si prezident nekladl žádné podmínky.

„Vláda České republiky bude tento pátek jmenována tak, jak jsem ji panu prezidentovi navrhl. Tedy včetně kandidáta na ministra zahraničí pana Lipavského. Chtěl bych ocenit státnický krok pana prezidenta,“ uvedl 13. prosince 2021 designovaný premiér Petr Fiala po schůzce v Lánech.

Když jsem se Michala Stiborka ptal na to, co vypověděl na GIBS, potvrdil mi to. „Profesor Netuka mi to řekl, aby si u mě zvýšil kredit. Bylo to ještě v době, kdy jsem byl ředitel a on můj podřízený. Chtěl ukázat svůj extrémní vliv, který má. Říkal mi to zcela vážně a v takových souvislostech, že mi přišlo, že si nevymýšlel. Sám jsem viděl na vlastní oči, jak pevné vztahy má Netuka s Nejedlým, když jsem byl na Hradě na koberečku kvůli tomu, abychom Netukovi v IKEM neškodili,“ řekl Stiborek.

Vzájemnost pomáhá

Uvědomuji si, jak to všechno do sebe zapadá. Miliardář, u kterého pracuje bývalý policista Milan C., jenž o mně sbíral informace – viz začátek předcházející reportáže –, patří k výrazným podporovatelům exprezidenta Miloše Zemana. „Aktivní opatření“ proti mně tak mohou přicházet s jejich vědomím.

Kruh se uzavírá. A já si činím poznámku do bloku, že z celého příběhu mám pocit, že Ivan Netuka má ochranu na vládní úrovni u premiéra Petra Fialy, pak také u lidí kolem exprezidenta Miloše Zemana a v neposlední řadě i rámci Podnikatelské družstevní záložny Kamila Bahbouha. 

Je to přesně v duchu kampeličkářů a jejich vzájemnosti a pospolitosti. Jak ostatně kdysi řekl František Cyril Kampelík: „Co jednomu nemožno, to všem dohromady snadno.“

Velký byznys v nemocnicích

Otázky, které si v souvislosti s vlivem Ivana Netuky od samého začátku kladu, souvisí také s tím, nakolik významná může být – vedle mimořádně rozvinuté vztahové sítě – také finanční síla premiérova poradce. A zda může souviset s tím, co se ukázalo během vyděračské aféry v IKEM. Tedy s existencí lichtenštejnských struktur historicky napojených na byznys s dodávkami zdravotnických potřeb a přístrojů do IKEM.

Ačkoli své zapojení do takového byznysu Netuka jednoznačně popírá, stále si připomínám jeho reakci během výslechu GIBS, když se odkazoval na paragraf 100 odstavec 2 trestního řádu. Netuka tehdy odmítl ve věci Schindlers vypovídat, protože „by svou výpovědí mohl způsobit nebezpečí trestního stíhání sobě nebo svému příbuznému“…

Připomeňme si, že lichtenštejnská kancelář Schindlers stála za vznikem subjektu, který dříve vlastnil českou firmu Omnimedics, jež dodává do nemocnic zdravotnické potřeby. Jen v Česku má stamilionové obraty. Působí ale i na Slovensku a v Maďarsku.

Z registru veřejných smluv vyplývá, že dominantním zdrojem tržeb pro Omnimedics jsou velké nemocnice. Od roku 2016 jde o více než 500 smluv na celkovou smluvní částku ve výši přes 1,9 miliardy korun s DPH. Největším a nejčastějším odběratelem je IKEM s 367 objednávkami a smlouvami za 1,78 miliardy s DPH. To vyplývá z výstupů analytického softwaru Cribis na základě zveřejněných údajů v registru smluv. Druhý největší objem objednávek od společnosti Omnimedics má pražská Fakultní nemocnice Motol se zhruba osmdesáti miliony korun.

Prolomení hranice nezájmu

V době, kdy uzavírám psaní této reportáže, přichází další únik informací ze spisu GIBS, který vyhovuje Ivanu Netukovi. K této situaci dochází už poněkolikáté. A většinou zrovna v době, když se připravuje nějaký nový text v magazínu Reportér. Aktéři – včetně Netuky – už vědí, čím se zabývám, protože se jich na to dopředu ptám a chci znát jejich verzi a postoje. A jako mávnutím kouzelného proutku pak většinou dochází k úniku ze spisu GIBS, ale jen něčeho, co je fragmentem celé kauzy a co spíše prospívá pozici Ivana Netuky. Ano, může jít samozřejmě o náhodu. A to i opakovaně.

Historickým i aktuálním pozadím dodávek zdravotnického materiálu se podle dostupných informací nezačala GIBS zabývat ani poté, co mu svědek Netuka sdělil, že si nechce svou odpovědí přivodit problémy.

Premiér podle svých slov nemůže zjišťovat podrobnosti o vztahových vazbách svého poradce pro oblast zdravotnictví a nejspíš je ani zjišťovat nechce. Musel by se totiž ptát mimo jiné na vazby k muži, který se nepřímo podílel i na financování premiérova politického institutu. 

Profesor Ivan Netuka se dušuje, že nemá nic společného s tím, že se o mě začala zajímat skupina bývalých policejních či zpravodajských pracovníků shodou okolností zrovna poté, co jsem se já začal zajímat o jeho finanční a politické vazby.

GIBS šetří, premiér vládne a poradce radí. Já o tom podávám zprávu. A stejně jako loni v prosinci přijímám různá bezpečnostní opatření, protože nemám pocit elementární jistoty, klidu a bezpečí.

Podpořte Reportér sdílením článku