Zelená není vždy zelená. Pozor na podezřelé projekty

foto: ČTK/Profimedia.cz

Rozjezd dotací na elektromobily v Česku. Jak budou fungovat? Město budoucnosti. Dlouhá cesta k omezení emisí a hluku. Dočkáme se nové podoby energetických průkazů budov? A pochybný „zelený“ byznys, v němž bývalý „král multilevelu“ teď nabízí investorům sázení rychlerostoucích eukalyptů a akácií na plantážích v Jižní Americe. To vše přináší příloha Změny byznysu o udržitelném podnikání.

Ozelenit si svůj byznys nebo život je lákavé, vymazat si část emisí, kterou produkujeme, třeba výsadbou stromů, také. Člověk pak může mít dobrý pocit, že udělal něco pro planetu a pro budoucí život našich dětí.

Potíž ale je, že ne vše, co se zeleně tváří, také zelené doopravdy je.

O jednom takovém případu píšeme na následujících stránkách této přílohy. Projekt My Trees nabízí zájemcům podíl na záchraně planety – a zároveň i výdělek, ten je v příběhu důležitým prvkem. Plán je následující: lidé zaplatí za eukalypty a akácie, ty budou vysázeny v daleké Kolumbii, budou lapat CO2, a navíc prý ještě zachrání tamější pralesy, protože místní si vystačí s eukalyptovým dřevem, a tudíž nebudou chtít kácet ty krásné pralesní stromy.

Při bližším pohledu však má ona pohádka spoustu vad na kráse. A nejde o jedinou situaci, kdy někdo vsadí na důvěřivost lidí a maluje jim budoucnost nazeleno. Podobně zajímavý příběh se skrývá za projektem Sázíme Česko, o němž psal magazín Reportér loni v dubnu.

Dá se očekávat, že podobných aktivit bude přibývat. Změna klimatu postupuje, její projevy už pociťuje spousta lidí u nás. Třeba obyvatelé velkoměst, kterým se ve stále více horkých letních dnech špatně dýchá, majitelé polí a zahrádek bojující se suchem nebo ti, kdo si v zimě u nás už skoro nezalyžují, protože na horách je málo sněhu.

Další články z přílohy Změny byznysu o udržitelném podnikání

Firmy jsou dnes stále motivovanější dívat se na svou uhlíkovou stopu, velké společnosti musí už nyní začít měřit své emise CO2, snižovat je a reportovat o tom. Logicky se tak nabízí možnost offsetů, tedy kompenzace vlastních emisí tím, že jinde se naopak oxid uhličitý z atmosféry vezme, například sázením stromů.

Být rozumný a nenaletět pochybným projektům se ale vyplatí, protože špinavá zelená ulpí i na firmě, která se do takového projektu zapojí, i kdyby to myslela sebelépe. Platí tak, že je lepší se v první řadě zamyslet nad snižováním vlastní uhlíkové stopy. U jednotlivců třeba ježděním do práce MHD, nikoli autem, pokud je to možné. U firem konkrétními opatřeními na snížení spotřeby energie a pokud možno přechodem na zelenou energii. Nebo třeba investicí do nákupu elektroaut, která jsou dalším tématem této přílohy.

Podpořte Reportér sdílením článku