Režisér a pedagog

Suchý únor Bohdana Slámy. O novém filmu, trhlinách ve společnosti i záporáku Bolkovi

Post Image

Suchý únor Bohdana Slámy. O novém filmu, trhlinách ve společnosti i záporáku Bolkovi

Play icon
21 minut

Tomáš Binter

Sešli jsme se na FAMU, kde vede katedru režie, a protože zrovna probíhaly přijímačky, měl rozhovor zajímavou kulisu. „Super hrajou,“ okomentoval Bohdan Sláma podivné zvuky odněkud z chodby. „Rozcvičují se tam muzikanti, kteří se hlásí na zvukařinu...“ V kinech má premiéru Bohdanův sedmý celovečerní film jménem Sucho, který je sice o klimatickém problému, ale ještě víc o něčem jiném: „Sucho je pro mě metaforou skutečnosti, ve které žijeme.“

Změnila se atmosféra na filmařské škole po 21. prosinci?

V pedagozích i studentech to probudilo velký pocit soudržnosti. Vesměs všichni se asi shodneme na tom, jak reagovat – prostě se nebát, to je důležité. A zároveň se nad tím zamýšlet. Hledat trhliny v dnešní společnosti, o kterých je třeba mluvit. 

Mluvit a točit filmy?

Taky. Označovat problémy. Zkoumat, proč spoustu lidí vrhá dnešní společnost do samoty, citové izolace, frustrace a stavu bezvýchodnosti. Kde jsou příčiny těch jevů? Proč se tolik rozkládají společenské vazby? Ta tragédie je výzvou k dalšímu, zase o něco hlubšímu přemýšlení.

Přečtěte si také zvláštní část povídání s režisérem Slámou

Prosincová střelba na filozofické fakultě je potenciálně obrovským filmařským tématem – nebo není?  

Tenhle týden máme na FAMU přijímačky a uchazečů se mimo jiné ptáme, která událost z poslední doby stojí za filmové zpracování. Tři z nich už odpověděli, že právě tato tragédie, a bylo vidět, že by se do toho nejraději hned vrhli.

Co jim z pozice vedoucího katedry režie odpovídáte?

Ptám se, jestli uvažovali o tom, co by na natáčení říkali příbuzní obětí. Jestli tuší, co by to pro ně znamenalo. 

A studenti? 

V tu chvíli jsou trochu bezradní. 

Nemůžeme vyloučit, že by kvalitně zpracovaný film většina příbuzných přivítala. 

Možná, ale s větším časovým odstupem. Například Vojtěch Konečný z našeho magisterského studia už má připravený k natáčení celovečerní film o střelbě, ovšem o té z Uherského Brodu.

Což už je devět let zpátky.

Ale silně to souvisí s dneškem. Jde o podobný jev, podobné mechanismy, podobné situace, současnou situaci to vlastně reflektuje… Jestli a kdy točit o filozofické fakultě, na to zatím nemám odpověď. Kdyby takový film někdo udělal špatně, strašně uškodí a naopak – pokud ho někdo natočí výborně, může tím pomoci. 

Podpořte Reportér sdílením článku