Návrat komika

Nevhodný vtip. Nejdřív málem zničená kariéra, nyní se americký komik vrací na výsluní

Post Image

Nevhodný vtip. Nejdřív málem zničená kariéra, nyní se americký komik vrací na výsluní

Play icon
15 minut
Návrat. Shane Gillis na loňské benefici pro válečné veterány s organizátorkou akce Anne Marie Doughertyovou (vlevo), zakladatelkou Newyorského festivalu komedie Caroline Hirschovou a britským komikem Jimmym Carrem.

ČTK/Profimedia.cz

Zdálo se, že bude trvalou obětí „cancel culture“, kultury rušení. Americký komik Shane Gillis – mimochodem jeden z těch, který není politicky vyhraněný – řekl nevhodný vtip, a když se na to přišlo, televize zrušila jeho dohodnutý nástup do slavného pořadu. Komik se omluvil, nebyl však teatrální, současně ani nezahořkl. A jeho kariéře to nakonec pomohlo.

Není dost dobře možné, abyste v posledních letech zavadili o svět stand-up comedy a nesetkali se s fenoménem takzvané cancel culture – „kultury rušení“. Šlo by donekonečna debatovat o tom, jak moc patálie po nevhodných vtipech opravdu ukončují kariéry komiků: rozhodně se ale málokdy setkáte s někým, komu by takový průšvih kariéru nakopl.

Přesně to se však stalo americkému komikovi Shaneu Gillisovi. V roce 2019 vypadal jako nadějný talent, který by mohl osvěžit sestavu legendárního satirického pořadu Saturday Night Live (SNL) na stanici NBC. Avšak těsně předtím, než mohl Gillis opravdu nastoupit, se věci zkomplikovaly.

Zasáhl osud, konkrétněji řečeno novinář jménem Seth Simons. Vyhrabal díl Gillisova dříve natočeného podcastu, kde komik použil nevhodné označení pro lidi čínského původu. Nebylo to ani tak těžké a nešlo o nijak vzdálenou minulost: když novinář svůj článek publikoval, byl podcast starý asi rok. 

Nevypadalo to dobře. Kromě Gillise ve stejné době nastupoval do show SNL také Bowen Yang, komik čínského původu, a pro velmi liberální, levicové publikum pořadu by bylo asi dost těžké celý skandál jen tak přejít. Vedení stanice se tudíž raději o několik dní později rozhodlo Gillise vykopnout dříve, než vůbec se svým vystupováním v SNL začal.

Přečtěte si také

Gillis se určitě mohl vymluvit na to, že se naopak pokoušel svým výrokem parodovat starého rasistu. Kontext v podcastu by takovou interpretaci úplně nevylučoval. Mohl si také začít hrát na oběť a ochránce neomezené svobody slova – mnoha jeho kolegům se to v podobné situaci vyplatilo. Nebo si naopak mohl teatrálně sypat popel na hlavu. Nerozhodl se pro ani jednu z těchto variant.

Omluvil se, ale jen tak napůl. „Rád se omluvím všem, koho to, co jsem řekl, opravdu urazilo,“ řekl Gillis. A jestli něco udělal opravdu pořádně, tak to, že o celém incidentu dost upřímně mluvil a mluví. Nerozporuje, že udělal něco špatně, ale zjevně by si nepřipadal dobře, kdyby musel předstírat, že udělal něco opravdu závažného. 

Podpořte Reportér sdílením článku