Víc než sport

Martin šlape dál! Muž, který propojil nejtěžší cyklistický závod a paliativní péči

foto: archiv Martina Součka / Domestici.cz

O Martinovi Součkovi a jeho odhodlání zúčastnit se nejtěžšího cyklistického závodu na světě: Race Across America. Tuto svou snahu propojuje s popularizací tématu paliativní péče.

Bylo mu čtyřicet čtyři, když dal výpověď ve firmě, kde dělal ředitele. Říká, že se chtěl víc věnovat rodině, možná v tom bylo něco víc. Protože je ale zvyklý mít před sebou měřitelný a vzrušující cíl, začal Martin Souček s tréninkem na snad nejtěžší cyklistický závod na světě: Race Across America (RAAM).

K tomu si vymyslel, že tuhle svoji „zábavičku“ spojí s nejtěžším tématem našich životů: umíráním. „Medicínu postavenou na přístrojích by měl v našich posledních dnech nahradit lidštější přístup,“ dá se parafrázovat Martinovo krédo, s nímž vyrazil do boje za osvětu ve věci paliativní péče.

Přečtěte si také

Plán se ovšem zadrhl. Zmíněný závod je v podstatě časovka na 4 850 kilometrů – jede se nonstop, žádné etapy. Limit je dvanáct dní, takže to vychází na 420 kilometrů denně. Není divu, že pořadatelé vyžadují, aby lidé, kteří chtějí podstoupit tuhle trýzeň, nejdřív předvedli, že na to mají.

Těsně před kvalifikací v Rakousku si Martin utrhl něco v rameni a náhradní varianta – ujet 2 100 kilometrů za čtyři a půl dne individuálně – také selhala. Na trase Plzeň–Split–Plzeň bojoval rodák z Horšovského Týna statečně, ale už kousek za půlkou věděl, že na předepsaný limit nedosáhne.

Mezitím ale kolem sebe vytvořil tým, který má název Domestici. A protože není zvyklý vzdávat se předčasně, sáhl k záložnímu plánu: RAAM pojede v tandemu – na tuhle kategorii není potřeba se kvalifikovat. Našel si parťáka, trénuje, natáčí podcasty o paliativě…

Chcete-li sledovat, jak to dopadne, a případně Martina a jeho úsilí podpořit: Domestici.cz.

Podpořte Reportér sdílením článku