Střadatel. Vklad, ze kterého bude premiéra bolet hlava

Post Image

Střadatel. Vklad, ze kterého bude premiéra bolet hlava

Play icon
3 minuty

Miroslav Kemel

Premiér Fiala vložil své peníze do ústavu, z jehož účtů zmizely peníze určené na nákup munice pro Ukrajinu. „Myslím, že z toho nerozvážného vkladu jej bude ještě hodně bolet hlava,“ píše se v editorialu únorového Reportéra.

Politika je pěkně sarkastická bestie, která umí vytvářet nečekané, až bizarní situace. Jednou z takových představuje i vklad Petra Fialy v Podnikatelské družstevní záložně. Nevypadá to, že by ministerský předseda spáchal nějaký zvlášť zavrženíhodný čin, ale o šťastný krok rozhodně nešlo.

Čeští politici a jejich osobní finance, to bývala v minulosti často krasojízda. Vzpomenete si na ministra průmyslu Kocourka, který obohatil veřejný slovník výrazem „odklonit peníze od manželky“? Nebo na expremiéra Grosse, jenž dovedl takřka obratem ruky vydělat desítky milionů na akciích firmy, jež zanedlouho potom zkrachovala? A spisovatelské megaúspěchy dalšího bývalého premiéra, Paroubka, kterému zázračné prodeje knih vydělaly na letní sídlo v Řecku? To jsou příběhy, nad kterými jsme se museli s kolegou Musilem při nedávném natáčení podcastu Pravda vítězí hlasitě chechtat.

Přečtěte si také

Příběh samotného vkladu premiéra Petra Fialy v pražské kampeličce nedosahuje takových rozměrů ve finančním vyjádření ani se zde neodehrál seriál trapných nebo protichůdných vysvětlení. Přesto je zde patrná určitá ironie osudu. Politik, který stanul v čele strany zdecimované řadou podivných finančních kauz, si své osobní peníze uloží k lidem, od kterých by se měl držet dál, i kdyby byl dál jen profesorem politologie.

Premiér, jehož památným počinem byla návštěva Kyjeva brzy po ruské invazi a který se může chlubit svou podporou napadené Ukrajině, je spjat s ústavem, z jehož účtů zmizely peníze určené na nákup munice pro ukrajinské síly. Případ popisuje uvnitř čísla kolega Jaroslav Kmenta.

Přečtěte si také

Ironií osudu je i to, že Petra Fialu za jeho „kampeličkový delikt“ kritizuje šéf opozičního hnutí ANO Babiš, který před lety musel opustit funkci ministra financí, protože využíval kličky v zákoně a díky takzvaným korunovým dluhopisům neplatil daně z osobního příjmu. A vedle něj stojí šéf SPD Okamura, který si tuto stranu založil poté, co ta předchozí zanikla kvůli hádkám o to, kdo rozkradl více peněz ze stranické pokladny. 

To sice může premiéru Fialovi připadat nespravedlivé, ale to je tak všechno. Myslím, že z toho nerozvážného vkladu jej bude ještě hodně bolet hlava. 

Milé čtenářky, milí čtenáři, přeji vám příjemné únorové dny, zvláště pokud se třeba chystáte na hory – a také příjemné čtení.

P. S.: Příští číslo vychází 11. března.

Podpořte Reportér sdílením článku