Po smrti syna nic nedává smysl, jedině pomáhat, říká maminka Twistena

18. ledna 2024

foto: archiv Ivany Ašenbrenerové

Ivana Ašenbrenerová je novinářka, matka tří synů, z nichž ten nejmladší si vloni v červnu vzal život. Karel Ašenbrener, známý pod přezdívkou Twisten, patřil k hvězdám esportu, hrál za špičkový francouzský tým. Ale také trpěl psychickými problémy a otevřeně o nich hovořil. Rodina se na jeho počest rozhodla založit nadační fond Twisten Foundation, který má pomoci s destigmatizací oblasti duševního zdraví zejména u dospívajících. Statistiky totiž říkají, že situace je v tomto směru dramatická.

Založili jste nadaci Twisten Foundation na pomoc dospívajícím, kteří mají psychické problémy. Povězte, co konkrétně má být jejím cílem?

Nadaci jsme založili na počest dvacátých narozenin našeho syna, který si kvůli psychickým potížím a také nešťastné lásce vzal život. On sám se celý život snažil pomáhat jiným, například posílal peníze na charitu. My jsme chtěli, aby jeho příběh nezapadl, aby mohl někomu pomoci. Kája byl totiž vždycky odvážný. I když mladí kluci o svých emocích nebo problémech nemluví a mluvit nechtějí, on se začátkem roku 2023 otevřeně přiznal k tomu, že bojuje s depresemi. Mluvil o tom, že navštěvuje odborníky a že se léčí. I v tom se projevil jako velký bojovník, který se nebál promluvit o tom, co je pro mnohé mladé muže úplné tabu.

Cílem nadačního fondu by tedy měla být hlavně prevence?

Ano. Aby se takové případy jako ten náš nestávaly. Aby dospívající měli přístup k informacím, aby rodiče věděli, jak svým dětem pomoci, a aby takovou pomoc vůbec našli. Chceme upozorňovat na to, že psychické zdraví dospívajících na tom není dobře. Ukazují to i data odborných společností, například podle Národního ústavu duševního zdraví se u každého třetího deváťáka v Česku projevují příznaky středně těžké až těžké úzkosti. Čtyři z deseti dětí navíc mají známky středně těžké až těžké deprese.

Přečtěte si také

V čem je podle vás problém?

Jedním z velkých problémů je špatná dostupnost odborné péče. O tom, že máme jen asi 150 dětských psychiatrů, se mluví už dlouho, ale problém je dostat se i k psychologické pomoci. Na odborníky jsou dlouhé čekací doby, často se také musí platit třeba tisíc korun za sezení, což je pro mnoho rodin obrovská zátěž. Kdybych já neměla známé mezi lékaři, syn by se k odborné pomoci dostal až za několik měsíců. Jen díky mým přátelům ji měl téměř okamžitě.

Váš syn byl velice úspěšný, byl hvězdou esportu, vybojoval si prestižní angažmá v zahraničním týmu, vydělával spoustu peněz, fanoušci ho milovali. Proč si myslíte, že se necítil dobře?

Myslím, že na děti – a nejen na ně – je v současné době vyvíjen velký tlak. Zejména na jejich výkon, na to, aby toho hodně zvládaly a zvládaly to dokonale. A takový tlak podle mě cítil i náš syn. Navíc se k tomu přidal problém v osobním životě, prožíval neharmonický vztah, který vyústil v nehezký rozchod. Přestože si všichni pravděpodobně myslí, že důvodem sebevraždy byl profesionální esport a tlak na výkon, vím zcela určitě, že ke zkratu nakonec došlo kvůli nešťastné lásce.

Podpořte Reportér sdílením článku