Zvíře v nesnázích

Silvestr s panem Skořice. Peklo pro živého tvora v podobě zábavní pyrotechniky

foto: Marek Šálek

O tom, jaké peklo pro živého tvora může znamenat takzvaná zábavní pyrotechnika.

Podle barvy srsti se jmenuje Skořice. Tak ho ale oslovujeme, jenom když se na něj zlobíme, což je málokdy. Nejčastěji mu říkáme Skořík, někdy třeba i Skořislav. Je to pes, kluk. 

Patří dívce našeho syna a na přelomu roku jsme ho dostali na hlídání, aby unikl rachejtlím. Odjeli jsme s ním sto kilometrů od Prahy a prochodili dlouhé hodiny kolem rybníků, přes louky a lesy. Na volno, bez vodítka. Šťastní, že můžeme být venku.

Přečtěte si také

Na silvestra jsme ho museli nechat doma – věděli jsme, že jakmile zaslechne ránu, splaší se a může zdrhnout tak daleko, že už se nenajdeme. Mrzelo nás to a každou chvíli jsme si říkali, jak by se mu výprava kolem potoků a skal líbila.

Večer jsme ho litovali ještě víc. U nás na vsi bylo jako obvykle ticho, ale za kopcem se pálilo jako o život. Pohled na Skoříka byl drásající: ocas protažený pod tělem, cvakající čelisti, děs v očích. A zoufalé skákání na kliku od dveří – pokusy o útěk. 

Trvalo to několik hodin a nic nepomohly hudba ani mluvené slovo, jimiž jsme se snažili ho oblafnout. Vzdálené dělobuchy, které jsme my lidi skoro neslyšeli, ho přiváděly k šílenství. Nakonec zalezl v podivně zhroucené poloze do rohu mezi dříví. 

Ještě další ráno jsme ho museli přemlouvat, aby se šel vyvenčit – Skoříka, který je jindy radostí bez sebe, jakmile otevřeme dveře! Teď se nám držel ustrašeně u nohou a k našemu úžasu nereagoval ani na hozený klacek či tenisák.

Poprvé jsem viděl na vlastní oči, jaké peklo pro živého tvora může znamenat takzvaná zábavní pyrotechnika. A říkám si, že po tomhle zážitku už asi nedokážu odpálit ani „včeličku“ či jinou dětskou petardu.  

Podpořte Reportér sdílením článku