Rabínka Kamila Kopřivová

Čeština v londýnské synagoze. První česká rabínka od září slouží ve Westminsteru

Post Image

Čeština v londýnské synagoze. První česká rabínka od září slouží ve Westminsteru

Play icon
20 minut

Vladimír Šigut

Na sociálních sítích se stala populární pod přezdívkou Rabínka v zácviku. Stejně se jmenuje i její nedávno vydaná kniha, ale přídomek „v zácviku“ už neplatí. Třiatřicetiletá Kamila Kopřivová se v září stala první českou rabínkou, a to ve význačné synagoze přímo uprostřed Londýna. Hned po měsíci v nové funkci musela řešit problémy, na které vás žádná škola nepřipraví.

Můžeme, Kamilo, začít?

Dobré ráno z Londýna, můžeme. Včera jsem se vracela z dovolené a domů dorazila ve tři hodiny po půlnoci, tak nejsem úplně nejkřupavější, ale myslím, že to nějak zvládnu.

Jak vypadá dovolená novopečené rabínky?

Docela obyčejně – byla jsem v Rakousku na horách.

Poznal bych na sjezdovce, že mě předjíždí rabínka?

Určitě ne. Pro mě osobně byla ta dovolená zvláštní tím, že jsem něco musela přiznat sama sobě: evidentně nedokážu vypnout. Tím myslím doslova vypnout telefon, nekontrolovat e-mail, jednoduše nechat celý Londýn za sebou a vyčistit si hlavu. Kolem naší Westminsterské synagogy je dost veliká komunita, takže od rabínky skoro neustále někdo něco potřebuje. 

Jak veliká?

Asi tisíc lidí.

Přečtěte si také

Četl jsem vaši knihu a překvapilo mě, že v ní pouze okrajově popisujete vlastní příběh, spíše to je čtivý úvod do judaismu. Zatím ještě necítíte potřebu podrobněji vylíčit svou životní cestu?

Když mě oslovili s nápadem na knihu, původní myšlenka byla opravdu taková, že mám psát hlavně o sobě a o poznatcích z Izraele, kde jsem rok studovala. Dokonce jsem na to kývla, ale brzy mi došlo, že o sobě dost nerada mluvím i píšu. Říkala jsem si: vždyť je mi teprve třicet tři! Nemám takový nadhled, a tím pádem asi ani právo, abych už mohla psát nějaké paměti! Až mi bude šedesát, třeba se k tomu dopracuju, nevím… Nakonec jsem ten zásek vyřešila tím, že se v knize podrobněji snažím o totéž jako už léta na sociálních sítích. Vysvětluju židovství srozumitelným jazykem.

Jestli jednou napíšete knihu o sobě, velký prostor v ní nejspíš dáte pěti městům. Postupně vám řeknu jejich jména, vy prosím rychle zareagujte asociací.

Jaké je první?

Znojmo, kde jste se narodila.

Hned vidím před očima obraz: od baráku máme pěkný výhled do údolí, na řeku Dyji a železniční most… To je moje dětství.

Co Praha?

Praha je pro mě univerzita.

A Berlín, kde jste začala studovat rabínský seminář?

Na první dobrou vidím šedou oblohu a cítím studený vítr, který fouká po dlouhé a široké Kantstrasse, kde naše škola sídlila. Byla tam hrozná zima.

Podpořte Reportér sdílením článku