Nástěnka aneb Co nás čeká v roce 2024

Post Image

Nástěnka aneb Co nás čeká v roce 2024

Play icon
3 minuty

Miroslav Kemel

Od roku 2024 můžeme očekávat hodně. „Možná bychom si ale mohli docela skromně přát jen to, aby to byl rok o trochu klidnější než ty předcházející,“ píše se v editorialu lednového Reportéra.

Před pár dny jsme se v práci bavili o dávno zaniklých povoláních. Schválně, víte, co dělal štolba, šmukýř nebo třeba čižbář? Starost o koně i výrobu ozdob bych asi trefil, ale lov a prodej ptactva bych netušil.

Mladším generacím musí nejspíš znít podobně archaicky výrazy jako milicionář nebo nástěnkář. Role třídního, školního nebo podnikového nástěnkáře přitom bývala velmi významná a rozhodně ji nemohl zastávat každý.

Letošní rok, to by byly úplné nástěnkářské orgie. Jedno výročí bude střídat druhé, lepidlo by sotva stihlo zasychat a spotřeba připínáčků by lámala rekordy. Dvacet let od vstupu Česka do Evropské unie. Čtvrtstoletí od přijetí do Severoatlantické aliance. Pětatřicet let od pádu komunismu (s tím ten milicionář i nástěnkář dost souvisejí – nápověda pro mladší ročníky). Padesát let od spuštění pražského metra, sto let od první zimní olympiády. Ale třeba taky šedesát let od vydání knížky Karlík a továrna na čokoládu. Ano, ano, Willy Wonka se právě v těchto dnech dožívá vyššího středního věku.

Od roku 2024 můžeme očekávat hodně. Například zlatou medaili hokejistů na mistrovství světa nebo fotbalistů na mistrovství Evropy. Snížení inflace a růst reálných mezd. Porážku Rusů na ukrajinské frontě. Vítězství příčetného kandidáta v amerických prezidentských volbách. Kdyby se naplnila ta tři naposled zmíněná přání, určitě by mě to velmi potěšilo.

Možná bychom si ale mohli docela skromně přát jen to, aby to byl rok o trochu klidnější než ty předcházející. Rok 2023 byl bezpochyby pro mnohé skvělý, jak se dočtete v ekonomické části tohoto vydání. Pro spoustu lidí byl ovšem také velice náročný – pracovně, ekonomicky, ale i psychicky a emocionálně. Týkalo se to nejen nás dospělých, ale i dětí a dospívajících. Tragédie na filozofické fakultě pouhé tři dny před Vánocemi to ještě podtrhnula. I o tom píšeme na následujících stránkách.

Přečtěte si také

Milé čtenářky, milí čtenáři, i v Reportérovi připadne na letošek kulaté výročí. Budeme mít desáté narozeniny. Chceme je oslavit tím, že budeme celý rok psát co nejzajímavější texty. Nejen do časopisu, ale také na náš web www.reportermagazin.cz, který má novou podobu a k jehož návštěvě vás srdečně zvu.

Všechno nejlepší, hodně zdraví a příjemné čtení!

P. S.: Příští číslo vychází v pondělí 12. února.

Podpořte Reportér sdílením článku