Příběh dotace a trestu

50 milionů je navždy pryč. Příběh dotačního podvodu, v němž se dvakrát objevuje Karel Havlíček

Post Image

50 milionů je navždy pryč. Příběh dotačního podvodu, v němž se dvakrát objevuje Karel Havlíček

Play icon
32 minut

foto: ČTK/Profimedia.cz

Po dlouhých letech byli dva manažeři odsouzeni za padesátimilionový dotační podvod. Peníze však už stát kvůli průtahům nejspíše nikdy neuvidí. I když v případu nejednaly správně různé úřady za různých vlád, Karel Havlíček se v něm objevuje dvakrát. Místopředseda ANO zasedal v orgánech firmy, když o dotaci žádala. A pak vedl ministerstvo průmyslu a obchodu v době, kdy jednalo liknavě. Mimochodem – jeden z odsouzených pracuje v holdingu Agrofert.

Cesty spravedlnosti jsou nevyzpytatelné, v Česku jsou však někdy tak dlouhé a klikaté, že je nakonec obtížné o spravedlnosti mluvit. V příběhu dotace na výrobu umělého kamene chybovali podivuhodným způsobem skoro všichni, kdo se okolo ní pohybovali. Manažeři žádající o podporu pro svou firmu, chybovali dotační a berní úředníci, ale i zástupci státu vymáhající peníze zpátky. 

Loni, patnáct let od problematické žádosti o dotaci, Nejvyšší soud snad již definitivně rozhodl, že šlo o dotační podvod. 

S výsledkem však nemůže být spokojený nikdo.

Ani manažeři, kteří vzhledem k předchozímu vývoji kauzy už ani s odsouzením nemohli reálně počítat, ani stát, ani daňoví poplatníci, již to celé zaplatí. 

Kvůli sérii přehmatů je totiž získání padesáti milionů z neoprávněně vyplacené dotace jen pustá teorie. Přispěl k tomu i trestní soud, který zřejmě chybným postupem znemožnil vymáhání peněz na odsouzených manažerech. Průtahů a opomenutí bylo v příběhu jedné dotace tolik, že se člověk až musí divit, jak se něco takového může stát…

Ale pojďme popořádku a od začátku.

Přečtěte si také

Boom a pak výbuch

Psal se rok 2007 a byl celosvětový boom. Česká ekonomika rostla skoro o šest procent. Tehdejší manažeři a majitelé společnosti Technistone nevěděli, do čeho se vrhnout dřív. Stavělo se, vybavovaly se nové domy a kanceláře, což pro firmu věnující se produkci umělého kamene znamenalo spoustu práce. 

Královéhradecká společnost Technistone kvůli tomu mohutně investovala do rozšíření výroby na dluh. Obraty rostly skoro o pětinu, začaly se přibližovat k miliardě. Po výrobku, který je, zjednodušeně řečeno, lepeným kamenem a používá se na různé obklady a kuchyňské desky, byla velká poptávka, zejména prý tehdy letěla imitace mramoru a desky se zalisovanými třpytkami.

Zisk z prodeje takových výrobků měl teprve následovat, první na řadě mělo být splacení investičních úvěrů. A vznikl nápad zaplatit investice nejen z vlastních peněz, ale částečně také z dotace. Tehdy se totiž rozjíždělo první velké období s evropskými dotacemi a v programu administrovaném ministerstvem průmyslu bylo možné získat značnou část výdajů zpět.

Než však k podání žádosti o dotaci vůbec došlo, boom se rychle proměnil ve výbuch. 

Podpořte Reportér sdílením článku