Od Ukrajiny k bombě. Západ věří, že pro Putina je jaderná smrt planety menší zlo než vlastní porážka

Post Image

Od Ukrajiny k bombě. Západ věří, že pro Putina je jaderná smrt planety menší zlo než vlastní porážka

Play icon
5 minut

foto: Дмитрий Осипенко / Pixabay

Západ věří, že Putin by po své porážce sáhl po jaderné zbrani, protože jaderná smrt planety je pro něj menší zlo než vlastní porážka. To Putin ví a obratně drží západní moc na řetězu.

Rusové vědí, že v Čechách a na Moravě byly rusofilské vrstvy tradičně silně zastoupeny. V Rusku viděli vlastenci vzor a cíl, dokud to K. H. Borovský včas před bezmála dvěma sty lety neodmítl. Po delším pobytu v Rusku řekl: s carem nikdy. Jsem Čech, Evropan a člověk. Do tohoto humanistického řetězce se Havlíčkovi Rusko nevešlo. Samoděržaví, carská samovláda byla příliš z jiného světa. Havlíčkova kritika byla mezi vlastenci přijata málo a nerada. 

K rusofilství se Češi hlásili dál, až k nedávnému Benešovu postoji Stalin jde k demokracii a Gottwaldovu Se Sovětským svazem na věčné časy. A čerstvým projevem je až provinční obdiv k Putinovi, který se zahnízdil i v malosti některých bývalých prezidentů. Kdo z českých politiků při návštěvě Kremlu prošel zlatou bránou, byl infikován, řeklo by se v nadsázce. Jako by nešlo jen o zlaté dveře, nýbrž o přitažlivost magické díry plné ruských sil, na které se tam dodnes věří. 

Přečtěte si také

Do svých českých nepřátel Putin šije. Věří, že se mu ty kdys rusofilné Čechy podaří rozhlodat a připravit je jako první na nové „bratrské“ spolknutí. Podcenil neblahé osudy, které potkaly Československo v ruském područí. Považovat Českou republiku za možného agresora je bláznovství, kterému se může dařit opravdu jen v Rusku. 

Podpořte Reportér sdílením článku