420 přímo naproti orloje. Nová restaurace Radka Kašpárka chce vrátit Čechy na Staromák
14. ledna 2024
Reportér 01/2024 · Číslo 113420 přímo naproti orloje. Nová restaurace Radka Kašpárka chce vrátit Čechy na Staromák
14. ledna 2024
Reportér 01/2024 · Číslo 113420 přímo naproti orloje. Nová restaurace Radka Kašpárka chce vrátit Čechy na Staromák
Několik dní před Štědrým dnem nadělili šéfkuchař Radek Kašpárek a manažer Miroslav Nosek tuzemské kulinární scéně dlouho očekávaný dárek. S myšlenkou otevřít další restauraci koketovali už dlouho v domovském Fieldu. Nevšednost nového podniku s názvem 420 restaurant podtrhuje i jeho umístění – na Staroměstském náměstí v domě U Červené lišky, přímo naproti orloji.
Prokličkovala jsem mezi vánočními stánky a turisty. Mým cílem byl nový podnik, jehož adresu jsem si dopředu nehledala. Řídila jsem se tím, co se píše na jeho webu – 420 restaurant leží přímo naproti orloji. To platí doslova.
Patnáctého prosince loňského roku se dům U Červené lišky znovu nadechl. V jeho dvoře byl otevřen nový gastronomický podnik s názvem 420 restaurant. Stojí za ním sehraná dvojice z michelinské restaurace Field – úspěšný šéfkuchař Radek Kašpárek a manažer Miroslav Nosek. Za nimi pak investoři ze společnosti RSJ, stejně jako v případě Fieldu. Díky krátké vzdálenosti mezi podniky byla, je a bude pro Radka s Miroslavem koordinace „Čtyřistadvacítky“, jak se restauraci pro zjednodušení začalo říkat, mnohem snazší. Přesto je za ní více než dva roky tvrdé dřiny.
„Už před pěti lety jsme se s Radkem bavili o tom, že chceme otevřít ještě jednu větší restauraci s jiným konceptem, než je Field. A najednou přišli kluci z RSJ s tím, že je k dispozici dům U Červené lišky. Tak nebylo cesty zpět,“ směje se Miroslav Nosek. Koncept podniku byl od začátku jasný. Restaurace měla být jednodušší, až hospodského typu, s více místy na sezení a vyšší otáčkou židle. „Chtěli jsme otevřít dveře i rodinám s dětmi a rovněž tak, aby člověk do ní – na rozdíl od Fieldu – mohl chodit třeba i na týdenní bázi,“ popisuje manažer a dodává, že rád používá pojem „hezká“ restaurace. A takovou se 420 restaurant podle něj stal.
Podpořte Reportér sdílením článku
Spolupracuje s různými médii, věnuje se mimo jiné gastronomii.