I v Praze umíme manažerské vzdělání na světové úrovni

10. ledna 2024

foto: archiv Ladislava Tylla

Ladislav Tyll vede špičkový vzdělávací program CEMS na Vysoké škole ekonomické. Před dvěma lety byla pražská VŠE v rámci programu dokonce vyhlášena „školou roku“, velmi dobře si stojí i v dalších mezinárodních žebříčcích. „Naši studenti sami očekávají, že vezmeme jen ty nejlepší,“ říká Tyll. V rozhovoru mluví i o tom, proč je dobré uvažovat o zkrácení magisterského studia nebo proč studenti na jeho fakultě nebudou psát bakalářské práce.

V rámci VŠE, kde jste proděkanem na Fakultě podnikohospodářské, zodpovídáte také za program CEMS. Co to vlastně je?

Je to celosvětová aliance špičkových škol v oblasti byznys managementu, zahrnuje celkem 33 akademických institucí, které spolupracují navzájem, ale i se sítí korporátních partnerů a neziskových organizací.

Jaký studijní program se v rámci této aliance nabízí?

Jedná se o program Master in International Management. Cílem je připravit absolventky a absolventy na pozice budoucích lídrů v byznysu. S touto vizí byla také aliance v roce 1988 založena, u zrodu tehdy stály čtyři školy ze Španělska, Francie, Německa a Itálie, které se rozhodly, že chtějí dát svým studentům panevropský přesah (aliance se původně jmenovala Community of European Management Schools, odtud zkratka CEMS – pozn. red.).

Evropský rozměr se však časem změnil na celosvětový. Jak se to projevuje?

Velmi konkrétně. Studenti v rámci programu CEMS vždy stráví jeden semestr na jiné škole v rámci této aliance, to je automatická součást programu. Získají tak lepší mezinárodní přesah. Součástí je také praxe ve firmách s globálním působením, tam je znovu ten mezinárodní prvek velmi silně přítomen.

Je dnes pro úspěšného manažera nezbytné, aby dokázal dohlédnout dál než na hranice své země?

Pětasedmdesát procent našich absolventů pracuje v globálních korporacích, tam o tom asi nemusíme debatovat. Ale i u manažerů, kteří řídí lokální firmy, je důležité, aby věděli, jaké principy se uplatňují v nadnárodním měřítku, a dovedli rozumět uvažování velkých hráčů.

Přečtěte si také

Sběr jablek by nestačil

Co program CEMS odlišuje od ostatních studijních programů v oblasti managementu?

Je to program magisterského studia pro elitu v daném oboru. Už samotné požadavky na přijetí jsou vysoké a dost rigorózně je testujeme. Na rozdíl od jiných oborů zkoumáme i psychologický profil uchazečů, jejich schopnost dostudovat a předpoklady pro budoucí uplatnění v oboru.

Jaké jsou ty konkrétní požadavky?

Paleta dokumentů, které musí uchazeči a uchazečky předložit, aby vůbec mohli přijít na první kolo pohovorů, je docela široká. Jsou tam studijní výsledky, certifikát o dosažení požadované úrovně v angličtině, chceme taky vidět, zda má adept nějakou mezinárodní zkušenost, protože je pro nás důležité, aby studenti měli určité globální nastavení.

Podpořte Reportér sdílením článku