Příběh Reportéra

4. ledna 2024

Magazín Reportér slaví 10. narozeniny. Poprvé vyšel 15. září 2014 a hned od začátku se rozhodl věnovat skutečné žurnalistice – investigativním kauzám, analýzám, reportážím, rozhovorům i příběhům zajímavých a inspirativních lidí. Kdy a jak se začal psát jeho příběh?

Časopis Reportér vznikl jako reakce na oligarchizaci českých médií. V roce 2013 koupil Andrej Babiš, respektive jeho holding Agrofert vydavatelství Mafra, a symbolicky tak zahájil vlnu přechodů velkých českých médií do rukou domácích majitelů, pro které média představují hlavně součást vlivového aparátu. To odstartovalo vznik nových nezávislých mediálních projektů a mezi prvními i ten náš, magazín Reportér. Jak se bude jmenovat, jak bude vypadat a hlavně čím se bude zabývat, jsme s kolegy začali promýšlet a chystat už pár dnů po ohlášeném nákupu Mafry, kde jsme tehdy pracovali. 

Noc z neděle 14. na pondělí 15. září, kdy vycházelo první číslo, byla celkem bojovka, nedařilo se nám rozchodit webové stránky. „Když jsem za tři hodiny vstával, pomyslel jsem si, jestli to s tím novým časopisem nebyl bláznivý nápad a zda to neskončí průšvihem. Budou lidé číst časopis s pořádně dlouhými články? Má publikum v Česku zájem o podrobné rozbory složitých kauz? Stojí o velké reportáže a obsáhlé rozhovory? Protože přesně takový časopis chceme dělat: důkladný, čtivý, chytrý a nezávislý,“ vzpomíná zakladatel a šéfredaktor Robert Čásenský.

Za deset let existence získali za své materiály naši autoři a autorky řadu různých ocenění. Nejvíc jich bylo v kategorii „reportáž roku“, hned čtyři během jedné dekády. Asi jsme si jméno pro časopis vybrali správně. Jaká jména mezi našimi stálými či častými spolupracovníky můžete najít? Je to šéfredaktor Robert Čásenský, který před Reportérem sedm let vedl deník MF DNES. Investigativní reportér Jaroslav Kmenta, který už dlouhá léta odkrývá pozadí zločinu i politiky. Tomáš Poláček, mistr rozhovorů a reportáží, jenž se s nadšením vrhá i do bláznivých projektů. Jiří Štický, který důsledně a vytrvale pátrá v zákulisí byznysu i politiky. Adéla Dražanová je odbornicí na zahraničí, skvělou autorkou i editorkou. Marek Šálek, jenž vášnivě jezdí sbírat příběhy tam, kam ostatní novináři nezabloudí. Excelentní, přísný a pečlivý editor a znalec politické historie Michal Musil.

Mezi naše spolupracovníky patří i válečný reportér a fotograf Stanislav Krupař, který projezdil snad celé území bývalého Sovětského svazu, v posledních více než dvou letech hodně času tráví ve válkou zmítané Ukrajině a za své reportáže získal několik domácích i mezinárodních ocenění. Titulní stránky magazínu Reportér pro nás tvoří Tomáš Třeštík.

V každém čísle časopisu najdete i povídku psanou přímo pro naše čtenáře a čtenářky, autoři se střídají a najdete mezi nimi jména jako Jaroslav Rudiš, Petra Soukupová, Jiří Kratochvíl, Bianca Bellová, Pavel Kohout či Alena Mornštajnová. Stejně tak publikujeme v každém vydání esej, v níž zajímavé osobnosti ze světa vědy, politiky, byznysu či práva odpovídají na otázku „Co považujete za zásadní problém dneška?“.

Přečtěte si reportáž, která získala Novinářskou cenu 2023

Digitální dnešek

Web už jsme za těch deset let nejen rozchodili, ale dokonce od loňského roku máme nový, modernější a pro čtenářky a čtenáře přehlednější a zajímavější.

Pro čtenářky a čtenáře, kteří si nás zatím chtějí oťukat prostřednictvím své registrace na našem webu, dáváme zdarma k dispozici tři články měsíčně. Registrovat se můžete zde.

Těm, kteří se rozhodnou zakoupit si naše nejlevnější, měsíční předplatné za 69 korun nabízíme po tu dobu náš kompletní obsah, včetně audioverzí článků z časopisu, podcastů Pravda vítězí a Host Reportéra, unikátní denní webové rozhovory a celý desetiletý archiv.

Nejoblíbenější variantou předplatného je Standard za 900 korun, kdy na dobu jednoho roku čtenáři získávají každý měsíc do schránky časopis a k tomu přístup ke všem benefitům na našem webu.

Speciální nabídka se pak skrývá pod názvem Premium, v níž za 1 200 Kč předplatitelé dostanou každý měsíc časopis do schránky, přístup ke kompletnímu obsahu na nšem webu, knihu dle vlastního výběru jako dárek zdarma a speciální benefity. Mezi ně patří možnost odemykání článků pro přátele a web bez reklam.

Děkujeme, že jste s námi, bez vás by Reportér nemohl existovat.

Podpořte Reportér sdílením článku