Natáčení s kontroverzní legendou: V novém filmu Polanského hraje i Čech

3. ledna 2024

foto: Jan Čermák, Brainz Studios

Hotel Palace je nový film světoznámého – a taky kontroverzního – režiséra Romana Polanského. Odehrává se během silvestrovské noci roku 1999 v luxusním švýcarském hotelu. Do jedné z rolí Polanski obsadil česko-švýcarského herce Dannyho Exnara. Hraje Čecha, který přijel z Českých Budějovic, aby se tu poprvé setkal se svým otcem. „Je neuvěřitelné, jak je Polanski ve svých devadesáti letech stále fit,“ říká Exnar.

Roman Polanski je i přes kontroverze jedním z nejznámějších režisérů na světě. Jak se člověk dostane do jeho filmu?

Jednou mi zazvonil telefon, byla sobota večer, únor 2022. Volala moje agentka a bylo jasné, že se něco děje, normálně mi totiž v sobotu večer nevolá. Řekla mi, že má nabídku na casting pro nový film Romana Polanského a že mám asi dva dny na to, udělat e-casting.

Jak vypadá e-casting?

To už je dnes docela běžná věc. Dostal jsem několik scén, které jsem měl zahrát, natočit je na telefon a pak to poslat produkci. Repliky ze scénáře mi nadhazovala moje žena. Všechno jsme natočili a poslali.

Co bylo dál?

Asi za deset dní mi agentka volala znova, že tu roli mám. Pak jsem v dubnu jel na schůzku, kde už se řešilo, co budu mít na sobě a jak budu ve filmu vypadat. A tady jsem se setkal přímo s Polanským.

Přečtěte si také

Polanski už je v letech, vloni oslavil devadesátiny. Viděl jste ho poprvé v životě?

Ano, prvně. Bylo to příjemné, ale byl jsem samozřejmě nervózní. On je velmi šarmantní, ale taky pragmatický – hned jsme mluvili o práci. Dlouho se řešila moje brada a nos, to abych se podobal svému filmovému otci, kterého hraje Mickey Rourke. Polanski mi ukázal i e-casting, který mu Mickey poslal. Ptal jsem se, co bude na mé roli nejdůležitější a jestli se mám Mickeymu podobat nejen vizuálně, ale i hereckým projevem.

Co řekl?

Ne, ne ne, nejdůležitější pro tvoji roli je naivita. A hned mi to začal i předehrávat.

Podpořte Reportér sdílením článku