Vzbouření na vsi

Nešťastný Hlavák. Zpackaná komunikace, v níž chybí argumenty

vizualizace Henning Larsen Architects / Bloomimages

O nepovedené komunikaci chystané rekonstrukce hlavního nádraží v Praze.

Hrůza, chtějí nám zastavět park! Zmizí poslední louka na sáňkování! Nezbude tady jediná zeleň! Takové výkřiky bylo slyšet, když se v jednom z parků v naší čtvrti objevil buldozer a rozryl trávu. Hlas lidu byl neúprosný: na radnici se zbláznili nebo si nechali zaplatit, developeři můžou cokoliv. Až po nějaké době vyšlo najevo, že zde vzniká květinová louka. Ovšem radnice si za vlnu nevole mohla sama: nenamáhala se včas říct, o co jde. Přitom stačila jednoduchá cedule.

Vzpomenu si na tenhle příklad zpackané komunikace pokaždé, když vrcholí pobouření nad nějakým větším záměrem. A obávám se, že něco podobného potkalo i chystanou rekonstrukci hlavního nádraží v Praze. Termíny jako „udržitelná správa území“, „interpretace historického členění“ či „holistická povaha zadání“, kterými se ohání Institut plánování a rozvoje (IPR), si mohlo město nechat od cesty. A místo toho předložit věcné a srozumitelné argumenty, proč je vítězný návrh správné řešení. Dalo se přece očekávat, že když se dav zmocní několika vizualizací, na kterých bude předvádět svůj ostrovtip a duchaplnost, je zaděláno na ostudu.

Přečtěte si také

Netvrdím, že dánský návrh, prezentovaný jako Šťastný Hlavák, je nejlepší plán. Na druhou stranu bych nerad, aby se skvělé novinky jako protažení tramvaje do parku u nádraží, oživení historické Fantovy budovy, zpříjemnění magistrály a provázání celého území příliš dlouho odkládaly, nebo dokonce spadly pod stůl. Vyšehradský železniční most, spojení města s letištěm, dostavba Pražského okruhu… Co k těmto projektům ještě říct? Aspoň něčeho z toho bych se chtěl dožít. 

Podpořte Reportér sdílením článku