Dalibor Dědek, podnikatel a filantrop

Dalibor Dědek: Dárek pro Putina, sto milionů pro vědu

Post Image

Dalibor Dědek: Dárek pro Putina, sto milionů pro vědu

Play icon
22 minut

Tomáš Binter

Tank Tomáš, vrtulník Čestmír nebo raketomet Přemysl. Na to všechno se lidé skládají na webu s ironickým názvem Dárek pro Putina. Stojí za ním podnikatel a filantrop Dalibor Dědek. Vedle zbraní pro napadenou Ukrajinu ale poskytuje i prostředky na rozvoj Jablonecka a také pro českou vědu. Nadaci Neuron letos na podzim věnoval sto milionů.  

Jak často se díváte  na webové stránky akce Dárek pro Putina? Věděl byste, kolik je právě vybráno?

Teď jsem se tak tři dny nedíval, ale když se něco odehrává, sleduji to často. Ve chvíli, kdy jsme začali vybírat na vrtulník, jsem se díval snad každé tři hodiny. Je to věc, kterou hodně žiju.

K začátku prosince se vybralo dohromady přes 620 milionů. Zdá se, že přísun peněz stále nevysychá, i když už sbírka běží rok a půl. Čím si to vysvětlujete? 

Říká se, jak je společnost unavená, nám se ale ukazuje, že je tu nějakých dvě stě tisíc lidí, kteří jsou schopni projevit svůj názor nikoli tím, že v hospodě něco řeknou, ale že pošlou peníze na účet. Desetitisíce z nich to dělají pravidelně a opakovaně.

Jak důležitým faktorem je podle vás pro Čechy určitý vtip a nadsázka – dokonce v takto vážné věci? Byla by akce stejně úspěšná i bez toho?

Myslím, že nebyla. Jsme národem, který si za největší osobnost historie málem zvolil neexistujícího Járu Cimrmana. U nás musel nápad na fiktivní e-shop se zbraněmi zabrat.

Na začátku, hned po ruské invazi, jste vyslyšel argumenty Šimona Pánka, že Ukrajina potřebuje prostředky na zbraně, a poslal první peníze. Vzpomenete si, jaká částka to byla?

Úplně napoprvé to bylo pětadvacet milionů korun. My jsme původně chtěli udělat celoevropskou petici a přimět politiky k aktivnímu zásahu. Jenže jsme zjistili, že to nejde.

Takže jste poslal peníze a zároveň jste začal obvolávat nejbohatší Čechy a přesvědčovat je, aby také dali na zbraně. Co jste jim tehdy říkal?

Už nevím, co jsem napoprvé koktal. Ale postupně jsem nabíral praxi.  

Jaké spektrum odpovědí jste slyšel?

Podpořte Reportér sdílením článku