Trendy v pití alkoholu

Nejdřív whisky, potom rumy, pak zase gin. Přichází teď doba pálenková? 

Post Image

Nejdřív whisky, potom rumy, pak zase gin. Přichází teď doba pálenková? 

Play icon
10 minut
Palírna Radlík. Za jejím vzestupen stojí spolumajitel Zdeněk Musil a destilatér Kamil Kutina.

Tomáš Binter

Zlatavá tekutina pomalu vtéká do vyleštěné skleničky. Zářivá barva je umocněna příjemným světlem baru i šupinkami třiadvacetikarátového potravinářského zlata, které se vznášejí v tekutině. Do nosu stoupá výrazná ovocná vůně. Ale čeho vlastně? Čichám, vím, že základem je jablečná pálenka blendovaná pěti dalšími ovocnými pálenkami. Cítím malinu? Třešeň? Hrušku? Znovu přičichnu, vůně ohromí čichové buňky. Určitě to bude malina.

Mám možnost ochutnat jedinečnou pálenku z dílny palírny Radlík z Jílového u Prahy. Je to limitovaná edice vytvořená k 25. výročí existence palírny a všechny použité pálenky získaly nejvyšší hodnocení na jedné z domácích nebo zahraničních soutěží. Dílo ve speciální lahvi je harmonickým výsledkem experimentování s více než padesáti destiláty. 

Sto padesát těchto lahví šlo do prodeje symbolicky 25. října, každá za pět tisíc korun. „Bylo to pryč během několika minut,“ říká spolumajitel lihovaru Zdeněk Musil. „Ty zlaté šupinky symbolizují zlaté medaile, které jsme od vzniku palírny získali.“

Zemědělský inženýr Zdeněk Musil spolu s obchodním partnerem v roce 1998 založili v Jílovém pěstitelskou pálenici. „Po metanolové aféře v roce 2012 se lidé začali zajímat o kvalitní pití, chtěli vidět, kde, jak a kdo to vyrábí, jaký je rukopis destilatéra. V tu chvíli jsme začali vážněji uvažovat o tom, že by to mohla být regulérní tržní záležitost,“ vzpomíná majitel palírny. Dnes je Radlík pojmem v oboru, důkazem čehož je právě i řada tuzemských a zahraničních ocenění. 

Nejen Musil věří, že kvalitní ovocné pálenky jsou poklad, který Češi brzy objeví. „Alkohol jde vždy ve vlnách. Byla to whisky, pak ji nahradily rumy, po nich přišly giny. Rumy jsou díky tuzemáku stále na vrcholu a já silně doufám, že nastoupí pálenky, což je nejvyšší třída alkoholu,“ říká Jakub Gottwald, majitel největšího e-shopu s českými řemeslnými lihovinami Lihovárek.cz. Pálenky jsou velice sofistikované pití, v každém litru je patnáct až osmnáct kilogramů ovoce, každý druh se musí jinak zpracovat, musí vykvasit. Výroba kvalitních lihovin je náročná z hlediska kvality surovin, zpracování, energií i času.

Přečtěte si také

Od tuzemáku k rumům

Před třiceti lety byla na českém trhu nejpopulárnější vodka a bylinné likéry jako becherovka a fernet. Před dvaceti lety se začaly ve velkém dovážet whisky ze Skotska a Irska. A před deseti lety začal být populární gin. Dnes se nejvíc pijí rumy. 

Detailnější informace Český statistický úřad (ČSÚ) neposkytuje. Podrobnější informace nenajdete ani na místě, kde byste to očekávali. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) sdružuje z hlediska objemů největší hráče v Česku. Její výkonný ředitel Vladimír Darebník na dotaz, jak je rozdělen český trh s lihovinami, odvětí: „To vám neřeknu, my podle antimonopolního zákona nemáme právo získávat komerční informace. Říct vám můžu jen to, že celkový trh s lihovinami mírně klesá, a to za posledních 32 let zhruba o patnáct procent. Trh s vínem přitom výrazně stoupl zhruba o 41 procent a pivo stagnuje.“

Podpořte Reportér sdílením článku