Karibský rum

Karibský rum je speciální. V čem se liší kolumbijský od kubánského a jak nároční jsou Češi?

Rum z Karibiku je globální fenomén. K tradičním vývozcům tohoto populárního alkoholu se díky značce La Hechicera v posledních letech přidala i Kolumbie. „Náš produkt děláme bez jakýchkoliv kompromisů. Zatímco Kubánci jsou svázáni centralizací, my můžeme roztáhnout křídla,“ vysvětluje Miguel Riascos, spoluzakladatel La Hechicera, což v překladu znamená „čarodějka“.

Čím je rum odlišný od ostatních destilátů?

Rum je výsledkem mnoha kulturních a historických událostí. Ovlivňují ho Afrika, Východní Indie, Evropa, Karibik. A všechny vlivy se mísí právě na karibských ostrovech a tvoří krásný destilát. Nejenže v lahvi rumu dostanete kýžený alkohol, ale s ním i zážitek. Je to setkání s kulturou a daným regionem světa uvnitř lahve.

Proč se podle vás vyrábí nejlepší rum v Karibiku?

Karibik je tradičně místem, kde se v největším množství pěstuje cukrová třtina. A díky klimatickým podmínkám to je také přirozeně místo, kde probíhá stárnutí i fermentace rychleji. Je to díky vyšší teplotě a vyššímu množství kyslíku. To je ten skutečný důvod, proč je rum z Karibiku tak speciální.

Přečtěte si také

Obohacujete váš rum La Hechicera o nějaké další příchutě?

Primárně ne. La Hechicera je opravdový karibský rum vyrobený bez jakýchkoliv zkratek a kompromisů. To znamená, že tekutina putuje z barelu přímo do lahve bez přidávání jakýchkoliv cizích látek. Žádný přidaný cukr, glycerin, cizí příchutě. To znamená, že konečný produkt je skutečným výsledkem přirozeného stárnutí v sudech.

Existuje však určitá výjimka…

Ano, tou výjimkou jsou naše experimentální série. Nyní jsme dali na trh náš rum La Hechicera Serie Experimental No. 2, který je obohacen o štědrou dávku banánu, ale skutečně bioorganického banánu, v němž není nic cizího nebo umělého. Výsledný rum je sice sladší než náš klasický produkt Reserva Familiar, ale i v něm je jen zlomek cukru ve srovnání s konkurencí.

Podpořte Reportér sdílením článku