Rodičům bych medializaci soudních sporů o děti zakázala

22. listopadu 2023

foto: archiv Věry Nováková

Když se rodiče rozcházejí a nedokážou se dohodnout na péči o dítě, přicházejí do soudní síně. Jejich spor tam však nemusí nutně pokračovat, soudce či soudkyně jim může nařídit mediaci nebo terapii. Ne všude se toho ale využívá, problém je i v tom, že málokde je taková služba zdarma, vysvětluje advokátka Věra Nováková. Praxe soudů se navíc velmi liší podle místa i osoby soudce.

Na sociálních sítích teď veřejnost může sledovat případ dvouletého chlapečka, jehož matka sdílí řadu detailů ze sporu s otcem. Nechci tenhle hojně medializovaný případ probírat dopodrobna, ale u jedné věci bych se zastavila: matka přiznává, že v určitý moment i přes soudní rozhodnutí přestala dítě otci dávat.

Neznám detaily případu, takže budu mluvit obecně. Pokud soud rozhodne o styku s dítětem, byť třeba jen na pár hodin týdně, druhý rodič to musí respektovat a nikdy nemůže svévolně přestat dítě druhému rodiči dávat. To je cesta k tomu, že o péči může přijít a v nejkrajnějším případě mu dítě může být exekučně odebráno. To nikdo nedělá rád a taky o tom soud nerozhoduje obratem. Posílá nejprve výzvy, pokuty…

Jak se díváte na skutečnost, že se fotky a detaily sporu mezi rodiči objevují na sociálních sítích?

Podle mne je to špatně a mělo by to být zakázané, stejně jako je to třeba v případě identity poškozených u určitých trestných činů. Nebo jména obviněných mladistvých, která se taktéž nesmí zveřejňovat. Rozumím ale tomu, že veřejnost chce mít kontrolu nad rozhodováním soudů, což lze, protože rozsudky se dají anonymizovat.

Přečtěte si také

Jak se má řešit situace, kdy dítě k druhému rodiči nechce?

Chtěla bych především říct, že většina rodičů se dokáže dohodnout a péči o dítě zvládat i po rozluce. Ale k vaší otázce. Nestačí, pokud uvádíte pouze ten důvod, že dítě k rodiči nechce. Nebo že druhý rodič dítěti moc pouští televizi. Nebo že vám dítě často vrací nemocné. Důležité je si uvědomit, že opatrovnické řízení není soutěž o nejlepšího rodiče, jde tu o odpovědnost obou rodičů dobře zvládnout svůj rozchod, respektovat toho druhého. Ať chcete nebo ne, dítě má prostě dva rodiče.

Podpořte Reportér sdílením článku