Editorial

Zlatý déšť

Post Image

Zlatý déšť

Play icon
3 minuty

© Miroslav Kemel

„Premiéři a ministři nejspíš nesázejí, ale na zlato spadlé z nebe věří celkem často. Co už jsme tu měli zaručených receptů na celonárodní blahobyt!“ píše se v editorialu Reportéra, který vychází v listopadu 2023.

Přiznám se k jedné drobné neřesti – párkrát do roka si vsadím v loterii. Ne že bych věřil ve výhru, natolik jsem ještě počty pravděpodobnosti ze školy nezapomněl. Ale baví mě vždycky ta chvíle přemýšlení, co bych s těmi získanými penězi udělal. A můžu říct, že bývám při tom dělení virtuální miliardy docela velkorysý. Obzvláště česká žurnalistika, pečovatelské organizace a chudé rodiny talentovaných dětí by mi měly držet palce, abych se jednou trefil… Snad se v sobě nepletu a nedřímá ve mně skrytý gen lakoty.

Takovéhle blouznění o náhlém zbohatnutí zřejmě není docela ojedinělý jev, alespoň pokud mohu podle politické scény soudit. Premiéři a ministři nejspíš nesázejí, ale na zlato spadlé z nebe věří celkem často. Co už jsme tu měli zaručených receptů na celonárodní blahobyt! Jednou to byly zázračné čínské investice, podruhé zase kmenové buňky nebo nanotechnologie. A pak je tu největší hit posledních let, lithium. 

Nejprve se do něj zamiloval Andrej Babiš, který chtěl kdysi v kampani bránit tomu, aby sociální demokracie odvezla tisíce miliard na trakaři do Austrálie. Teď kouzlu zázračné lithiové baterie podlehl i Petr Fiala, který rozvrtání cínoveckého kopce označil za jednu ze čtyř zásadních priorit české ekonomiky. Jestli by to tak mělo být, pánbůh s námi. Lithium na severu opravdu je, ale zlatý déšť z něj pršet nebude. Proč? To se dočtete v článku Jiřího Štického uvnitř tohoto čísla. Snad si najdou pár minut na čtení bývalý i dnešní premiér, stejně jako věčný oportunista Karel Havlíček.

Přečtěte si také

Já jsem ten poslední, kdo by někomu nepřál pěkných pár minut snění o zázračném zbohatnutí. Třeba při čekání u doktora nebo na tramvaj to může být vysloveně povznášející. Představuju si ale, jak by si doma ťukali na čelo, kdybych řekl, že je v loterii naše budoucnost: „Pojďte, děti, půjdeme si vzít úvěr na vilu, máme vsazeno na pátek…“

Tak schválně, komu to vyjde dřív? Státu s lithiem, nebo mně se sportkou? Můžeme se o to vsadit.

Milé čtenářky, milí čtenáři, přeji vám krásné dny a příjemné čtení. A pokud už začínáte plánovat vánoční dárky, dovolím si tajný tip. Podívejte se na www.darujtereporter.cz, třeba si vyberete.

Podpořte Reportér sdílením článku