Vzkaz z minulosti

Americké desatero. Zákaz vstupu pro negramoty, blbce i zločince

ČTK/Profimedia.cz

O omezeních, která platila pro přistěhovalce do Spojených států před 130 lety.

Během přípravy knihy, kterou mám zanedlouho odevzdat, jsem se ponořil do studia archivních ročníků časopisu, který pro své členy vydával Klub českých turistů krátce po svém založení na konci předminulého století. A narazil jsem na článek, který informuje zájemce uvažující o vystěhovalectví do Ameriky. Píše se rok 1893 a vstup do Spojených států je zakázán těmto skupinám lidí: 

„1. Všem osobám přes 16 let starým, které neumějí číst ani psát. 2. Všem blbcům a mrzákům. 3. Všem churavcům, jichž choroba neb sešlost dá předvídati, že by mohli státi se břemenem obcí. 4. Všem dělníkům už v Evropě pro Ameriku najatým. 5. Všem zločincům kromě politických. 6. Všem osobám, které už jednou byly v chudobinci nebo podporovány byly chudinským ústavem a jimž převoz do Ameriky byl vyplacen na obecní útraty. 7. Osobám přes 60 roků starým, jedou-li samy bez rodin. 8. Těhotným svobodným ženštinám, jedou-li samy. 9. Všem dětem pod 13 let bez průvodu dospělých. 10. Všem členům spolků, jichž účel směřuje proti cizímu majetku a životu.“ A kdo tedy do Ameriky směl? Tehdejšími slovy a zkráceně: „Volný přístup má pracovitý a zachovalý lid zdravý na duchu i na těle, aby dovedl se uživit a jenž chodil také do školy.“ 

Přečtěte si také

Vzkaz všem, kdo by tenhle textík chtěli šířit na dezinformačních platformách: tohle není protiuprchlická agitka. Řeč je o minulosti vzdálené sto třicet let, kdy ženy neměly volební právo, nedlouho předtím pracovali na plantážích otroci… Jen jsem z generace, která si myslela, že v Americe 19. století dostal šanci víceméně každý příchozí. Jak vidno, nebyla to tak úplně pravda. 

Podpořte Reportér sdílením článku