Odmítněme další Mnichov

Post Image

Odmítněme další Mnichov

Play icon
5 minut

ČTK/Profimedia.cz

Pro Izrael válčící s Hamásem i pro Ukrajinu bránící se ruské agresi žádá se mírová konference. Takhle už mnichovská dohoda obětovala Hitlerovi Československo – a místo míru přišla ještě větší válka.

Světem už zase obchází strašidlo mírových dohod. Jako by dohoda naivních demokratických mírotvůrců s politickým gaunerem nestačila. Britský premiér Chamberlain v roce 1938 mával dohodou s Hitlerem. Zachránil jsem mír, volal. Byl to nesmysl. Dal Hitlerovi Československo. Myslel, že za to dostal mír. Dostal válku.   

Dnes vyjednávači zas organizují Mnichov. Musí se jednat a hledat dohoda o izraelské válce v Gaze a dohoda o ukrajinské válce, která začala ruským útokem proti suverénní Ukrajině.

Komu se zdají předešlé formulace křečovité, ten si musí přečíst vyjádření Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva, že by se neadekvátní bombardování Džabálije mohlo považovat za válečný zločin páchaný Izraelem na civilistech Gazy. Takových hlasů, které zachraňují mír, je dost. Chtějí konferenci, chtějí dohodu, mírové ujednání Palestiny a Izraele. Mají o mír obavu. Vedou je důvody humanitární a právo Palestinců na stát. Jiné vede strach z islámců a antisemitismus. Hamásu přijde dohoda vhod. Potůčky sympatií pro Palestince se slévají v řeky a ty řeky jednou spláchnou Židy do moře. Demokraté jsou v rozpacích, bojí se. Mluvme, jednejme, svolávejme konference.  Musíme chlácholit na obě strany. Odsuzujeme brutalitu, i když Palestina má právo… Téma válečných zločinů na civilním obyvatelstvu je vhodné téma… 

Přečtěte si také

Taky ohledně Ukrajiny by prý bylo dobré, aby se nějaká konference, které jde o mír a lidskost, postarala o přestávku. Tu Rusko poruší ihned, jakmile se vzpamatuje z rok a půl dlouhé války, o níž si Putin myslel, že bude trvat týden. Jaké štěstí, že už není Goebbels a koncentráky. Nacistický lhář by i koncentráky vysvětlil jako akt míru a humanity. Svět blábolí, lže, nestydí se a vzdušné dálky nad kontinenty brázdí míroví delegáti. Z hub se jim sype, že jednají, slaďují, potvrzují…  Mnichovská konference je už zase na spadnutí. Hodí se všem. Překryje všechny problémy a nad válkami rozestře ochrannou clonu mírových dohod. Zas nám budou mávat nad hlavami dohodnutým mírem, ve kterém agresoři získají všechno a jejich oběti nic. A zas bude tábor svobody spokojeně mumlat: dohodli jsme vám mír. 

Kriminalisté dávno vědí, že jednat se zločinci má smysl jedině jako blafák, když zločinec stojí na římse mrakodrapu s děckem v zubech. Hitler se zděsil, možná poprvé v životě, když mu ukázali foto Mussoliniho, jak visí hlavou dolů na benzinové pumpě. Do té doby ho nenapadlo, že mužové se zvláštním posláním, velcí jako on, by mohli potupně viset v Miláně u pumpy. Básník Brousek drsně veršoval, jak to bylo: „na Letné pomník velikánskej, na špagátě mrská se Rudla Slánskej.“ Proto se Hitler dal polít naftou a spálit, aby zmizel ze světa, jako tajemný posel, jehož si prozřetelnost přivolala a pak vzala zpět. Venkovský šupák, jedlík vařené mrkve, žrout vanilkových rohlíčků. 

Podpořte Reportér sdílením článku