Radek Pokorný, advokát a investor

Bohatí obdivují vládu tvrdé ruky. Nechápu to, říká právník Radek Pokorný

Post Image

Bohatí obdivují vládu tvrdé ruky. Nechápu to, říká právník Radek Pokorný

Play icon
24 minut

Tomáš Binter

Patří k nejznámějším českým právníkům, i když u soudu již přes deset let nestál. Pracoval, či spíše pracuje pro špičky tuzemského byznysu, od devadesátých let se aktivně zapojuje do politického dění. Očekává, že umělá inteligence promění svět advokacie k nepoznání. A obává se toho, že proměnit se může i Česko. Směrem na východ nás podle něj táhnou převažující názorové postoje i část české elity.

Jak daleko jste pokročili v zavádění prvků umělé inteligence do práce vaší kanceláře?

Zatím jsme ji nezavedli, ale pracujeme na tom. Mám jednoho bývalého studenta, který přišel přímo se softwarem, jejž by byl schopen s nějakým týmem naprogramovat. Zjistili jsme, že pokud se do toho pustíme, budeme jej muset neustále aktualizovat a zlepšovat. Proto uvažujeme o vytvoření startupu, který by poskytoval služby naší kanceláři, ale nejen jí. Když to nebude dávat smysl, koupíme si programy, které vyvine někdo jiný.

V čem konkrétně vám může umělá inteligence pomoci? Které vaše agendy může nahradit?

Myslím, že může nahradit většinu agendy. Může vypracovávat analýzy, psát podání na soudy a podobně. Myslím, že v budoucnosti může být v advokacii místo pro velké seniorní advokáty a pak pro koncipienty. A všechny ty šikovné advokáty s průměrnou zkušeností mohou takové softwary smést.

Jak se pak ale budou z těch koncipientů stávat ti velcí seniorní borci?

V delší budoucnosti se může přesně tenhle problém objevit. Ale na to se vývoj většinou neptá. Ta úspora, kdy bude stroj schopen za pár minut zanalyzovat materiál, kterému by se ten advokát střední kategorie věnoval dva měsíce, bude obrovská. 

Přečtěte si také

Předpokládám, že pro vedení sporů a jejich strategii zůstane i nadále klíčový lidský faktor…

V tom ano, tam bude pořád klíčová role člověka, který o tom bude komplexně přemýšlet. Nicméně ve vyhodnocování platné právní úpravy a různé judikatury mohou být stroje velmi úspěšné. Samozřejmě že to bude nějakou dobu trvat, takové programy nebudou triviální, ale přijde to.

Vaše kancelář se specializuje na řadu oblastí práva. Která z nich nejvíce baví vás?

Mezi mé oblasti vždy patřilo právo v reklamě, soutěžní právo, kapitálové trhy a vedení sporů. Ale dnes je moje role ve vedení kanceláře, do detailů už žádnému z těch oborů nerozumím tak hluboce jako naši specializovaní kolegové. Nicméně i u všech specialistů chceme, aby dokázali vést spory, protože to je podle mě královská disciplína – nikoli jen napsaná smlouva, ale vynucená smlouva u soudu.

Mimochodem, kdy jste stál vy osobně jako advokát naposledy u soudu?

Někdy v roce 2012. Ale já jsem strávil předtím u soudů spousty času. Dělali jsme i spoustu věcí, které nebyly chápány jako bezpečné – třeba souboj o Setuzu s Františkem Mrázkem. U těch jsem nechtěl, aby tam chodili moji lidé, kdyby se něco stalo. To musela být má role.

Podpořte Reportér sdílením článku