Fotoreportáž

Nejkrásnější lidé světa: Africký národ Fulbů oslavuje svůj mimořádný zjev při speciálním svátku

Post Image

Nejkrásnější lidé světa: Africký národ Fulbů oslavuje svůj mimořádný zjev při speciálním svátku

Play icon
13 minut

Lenka Hrabalová

Čad je obrovská africká země, která se rozprostírá v dunách pouště Sahara i na jižnějších travnatých pláních, v divokých buších a lesích. Stejně jako její krajina jsou rozmanití i její obyvatelé. Mezi ty patrně nejznámější patří národ Fulbů: miliony jich dodnes kočují a věří, že jsou nejkrásnějšími lidmi světa. Svůj výjimečný vzhled pak oslavují během svátku Gerewol, který letos v září přilákal i nás.

Návštěvu afrického národa Fulbů a zejména jejich festivalu Gerewol jsem plánovala roky. Tedy, spíš jsem o ní snila… 

Když jsme s kamarádem Davidem jeli loni přednášet na cestovatelský festival, někde u Humpolce se ukázalo, že fulbský sen máme společný. Když jsme řešili, kam za ním cestovat, prozíravě jsem navrhla: „Pojeďme raději do Čadu, ten Niger se mi v poslední době nezdá.“ 

Deset měsíců poté se Niger propadl do chaosu a nepokojů, zatímco Čad zůstal klidný – zejména díky pevnému sevření armády. Když jsme se tam v září 2023 ocitli, vojáci byli v každém městě i vesnici a na checkpointy jsme naráželi i v těch nejpustších oblastech. Vzhledem k nestabilitě saharských států nám to nebylo úplně proti srsti.

Fulbů (anglicky se jim říká Fula) je výrazně více než Čechů. I když se údaje o jejich počtu liší, a to od zhruba pětadvaceti milionů až po čtyřicet milionů, jisté je, že podstatná část se svými stády stále kočuje po pláních Sahelu – tak se nazývá území na jih od Sahary, které odděluje poušť od savan a lesů. 

Fulbští nomádi jsou tak považováni za největší kočovnou skupinu dnešního světa. Počet pastevců se nicméně snižuje, jelikož stále častěji dávají přednost usedlému životu na úkor nepohodlného pohybu krajinou. Současně se zvyšuje počet křesťanů uvnitř dříve takřka výhradně muslimského etnika – zejména v důsledku působení protestantských církví.

Přečtěte si také

Tajemný původ

Fulbové milují obličejové tetování spojené se skarifikací, která spočívá ve zdobení pomocí jizev. Do obličejů si vyřezávají čárky a tečky, které vyplňují inkoustem, nebo si inkoust vpichují trny akácií do rtů. 

Složité účesy či pečlivé vyholování části hlavy přidávají na výjimečnosti jejich vzhledu, přičemž jejich rysy jsou specifické i bez zkrášlování – Fulbové jsou vysocí a štíhlí, mají rovné vlasy a úzké rty.

Podpořte Reportér sdílením článku