Příběh videoherní postavy

Nejúspěšnější videohra: Jak instalatér Mario dobyl svět

Post Image

Nejúspěšnější videohra: Jak instalatér Mario dobyl svět

Play icon
20 minut

foto Nintendo

Jméno Mario je ve světě videoher spojené s historickým úspěchem. Od roku 1981 se prodalo více než tři čtvrtě miliardy her, v nichž hraje hlavní roli právě on: úkolem chlapíka v montérkách a s červenou čepicí je zachránit blonďatou princeznu Peach. Druhé a třetí historicky nejpopulárnější herní série světa, Tetris a Pokémon, jsou v ohledu prodejů za Mariem až hodně pozadu. V čem tkví jeho obliba?

Červená čepice, modré montérky, srdečný úsměv a parádní hustý knír. Italský instalatér Mario dokázal dobýt videoherní svět. A v posledních letech definitivně expandoval i za hranice herních konzolí. „Postava hrdiny Maria je v zásadě triviální, náplň jeho her je vždycky stejná – zachraňuji princeznu v nesnázích. Ale ten způsob je unikátní, pokaždé trochu jiný, ale vždy srozumitelný a především zábavný,“ vysvětluje úspěch Maria novinář Jan Modrák, který se videohrami léta zabývá.

Od roku 1981, kdy se Mario poprvé objevil ve hře Donkey Kong, se prodalo více než 832 milionů her s touto postavou. Pro srovnání: historicky druhou a třetí nejpopulárnější herní sérií na světě jsou Tetris a Pokémon. Ty však ve svých prodejích za několik desítek let dosáhly něco kolem půl miliardy. Mario je zkrátka opravdu nejpopulárnější herní postava všech dob. S nadsázkou řečeno – třeba takový maskot pokémonů Pikachu může jen tiše závidět.

Přečtěte si také

Za úspěchem Maria stojí japonský gigant Nintendo, věnující se výrobě a distribuci her a herních konzolí. Mario je přitom v podstatě herní franšíza. Jeho postavu tudíž nenajdete jen v legendární sérii Super Mario (tedy v „plošinovkách“, kdy je úkolem hráče dostat se z bodu A do bodu B pomocí skoků a triků), ale třeba i ve hrách, na kterých se Nintendo plně nepodílí, ale pouze vývojářům „pronajme“ svoji postavu. A můžete ho rovněž najít na tričkách, ve filmech nebo v zábavním parku. Lze ho dokonce najít jako populární přezdívku pro fotbalisty: Super Mario si totiž říkali třeba italský hráč Mario Balotelli nebo bývalý český reprezentant Mario Holek. Zkrátka a dobře, dost možná se i mnohým z těch, kdo jinak videohrám neholdují, vybaví při vyslovení jména Mario právě postava v modrých montérkách s legendární hláškou HERE WE GO – Jdeme na to. 

„Nintendo je family friendly firma. Dnes značka Maria těží z toho, že hry s ním si může zahrát skutečně celá rodina. Dnešní čtyřicátníci mají děti, vzpomínají na svá herní léta a se svými dětmi a s Nintendem a Mariem se do nich pomyslně vrací,“ vysvětluje úspěch značky šéfredaktor webu Bonusweb.cz Ondřej Zach. Zároveň dodává, že hlavním pilířem úspěchu Nintenda a postavy Maria jsou zejména velmi kvalitní hry, které si může užít prakticky každý. Nintendo vyznává takzvanou strategii modrého oceánu, což znamená, že se snaží získávat fanoušky i mimo své přirozené působiště, a necílí tak jen na hardcore hráče. Což firmě obvykle vychází (výjimkou byla například herní konzole Wii U). 

Hledání lidského limitu

Speedrunneři zkoušejí svoje hranice i s Mariem.

Videoherní filmová hvězda

Než se ovšem stal Mario celosvětovým fenoménem, musel ujít dlouhou cestu. První velký úspěch přišel s hrou Super Mario Bros v roce 1985 – skákačkou, kdy se Mario pohybem a skoky snaží dostat z jednoho místa na druhé: tuto hru znaly a hrály miliony lidí po celém světě. Od té doby vyšlo s Mariem v hlavní roli už více než 200 her: od dalších kvalitních skákaček přes hry testující logiku, párty hry a sportovní hry až po mnoho dalších žánrů. Ale jak a kdy se Mario zrodil?

Podpořte Reportér sdílením článku