Nátlak na Kmentu. Otevřený dopis řediteli GIBS

2. listopadu 2023

Úvodní strana článku Jaroslava Kmenty.

Reportér

Novinář Jaroslav Kmenta napsal do říjnového čísla text s titulkem „Zločin v IKEM“, kde mimo jiné kladl otázky nad postupem Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nyní vrchní komisař GIBS vyzývá Kmentu, ať mu odevzdá všechny dokumenty k článku a hrozí pokutou či odnětím dokumentů.

V reakci na výzvu GIBS, kterou Jaroslav Kmenta po konzultaci s právní zástupkyní odmítl, napsal šéfredaktor magazínu Reportér Robert Čásenský otevřený dopis řediteli GIBS Vítu Hendrychovi. Poukazuje na to, že si GIBS může požadované dokumenty opatřit jinak, i na to, že toto jednání inspekce vyvolává dojem nátlaku. Tím spíše, že se jedná o text, který byl místy k postupu GIBS kritický.

Vážený pane řediteli,

dne 30. října 2023 obdržel kolega reportér Jaroslav Kmenta od Vámi vedeného úřadu „Výzvu k vydání věci“ (jedná se o dokument pod číslem jednacím GI-3777-314/TČ-2022-842011). V tomto dokumentu jej vrchní komisař vyzývá k vydání veškerých dokumentů a podkladů týkajících se článku „Zločiny v IKEM“, který magazín Reportér publikoval ve vydání číslo 110 ze dne 16. října 2023.

Tento text, mimo jiné, klade otázky ohledně zapojení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) do celého případu, stejně jako ohledně posuzování všech okolností případu.

Za obsah publikace je dle tiskového zákona vždy odpovědný vydavatel, a proto také orgány činné v trestním řízení obvykle požadují informace či materiály od vydavatele, nikoli od konkrétního autora. To se v tomto případě nestalo a ze strany vrchního komisaře GIBS je kontaktován přímo autor textu.

Zároveň je mu vrchním komisařem sdělováno, že při nevydání mu mohou být požadované materiály úředně odňaty a může mu být udělena pokuta do výše 50 000 Kč.

Tento postup vytváří jednoznačný dojem nátlaku ze strany GIBS na autora textu, který byl k roli GIBS v konkrétní kauze kritický.

Zdůrazňuji, že vyšetřovatel navíc žádá o materiály takové povahy, které si může orgán činný v trestním řízení, tedy v tomto případě GIBS, opatřit jinými cestami než touto formou.

Pan Jaroslav Kmenta se po konzultaci s právní zástupkyní rozhodl výzvě k vydání nevyhovět. Právní zástupkyně už v tomto smyslu, i s odkazem na příslušnou judikaturu, informovala vrchního komisaře GIBS.

Vážený pane řediteli, věřím, že tento způsob nátlakového jednání ze strany Generální inspekce bezpečnostních sborů – a připomínám, že ve věci, která se samotné inspekce také týká ­– byl spíše omylem a pochybením jednotlivce a že se nejedná o způsob, jak by chtěl Vámi vedený úřad přistupovat k veřejné diskusi a také k autorům magazínu Reportér či dalších médií.

Budu rád, pokud přijmete taková opatření, která podobné situace do budoucna vyloučí.

Dovolte také, abych Vás informoval, že kopii tohoto otevřeného dopisu adresuji rovněž předsedovi vlády České republiky, prof. PhDr. Petru Fialovi.

S pozdravem

Robert Čásenský,
šéfredaktor magazínu Reportér

Podpořte Reportér sdílením článku