Logo

Revoluční „silonky“: Vymyslela punčocháče, které neškrábou, netrhají se a končí na kompostu

30. října 2023

foto: Božonky

Silonky jsou elegantní věc, ale pro spoustu žen i zdroj frustrace: neustálá oka, vytahaná kolena, díry na palcích... Po dvou třech nošeních punčochy skončí v koši. Což je navíc neekologické, protože běžné silonky se rozkládají i sto let. Sanja Božinovska tohle všechno chtěla změnit. A vymyslela božonky, odolné punčocháče z rozložitelného materiálu, které navíc nesvrbí na kůži.

Jak přesně se zrodil nápad vyrábět udržitelné silonky?

Sama vždycky všechno recykluji, třídím už odmala. Hodně se zajímám, z čeho je vyrobené oblečení, takže když jsem zjistila, že existuje něco jako biobavlna, začala jsem si z ní kupovat většinu oblečení. Problém nastal u silonek, které jsou oblíbenou částí mého šatníku. Nosím je skoro pořád, víceméně od září do dubna. A nelíbilo se mi, že jsou vyrobené ze syntetického materiálu. Už moje babička vždycky říkala, že syntetika je špatně.

Takže jste se snažila najít silonky, které by nebyly z umělých vláken?

Tak. A nikde jsem takové nenašla. Proto jsem se, ač nemám žádné vzdělání v oblasti módy, rozhodla pátrat po materiálu, z kterého by se udržitelnější silonky daly v Česku vyrábět. Ale ani tady jsem nepochodila.

Podpořte Reportér sdílením článku