Na známkách lákají hlavně příběhy. My je přineseme

25. října 2023

Martin Němeček

foto: archiv Martina Němečka

Jen devět dní potrvá v Obecním domě výstava filatelistických rarit. K vidění bude třeba dvanáctiblok úplně prvních známek světa, britských Penny Black. Po šedesáti letech taky veřejnost spatří celý tiskový arch saských „trojek“ z roku 1850, který má hodnotu dva miliony eur. Co dalšího výstava nabídne, proč bude zajímavá hlavně pro laickou veřejnost a proč potrvá jen tak krátce, vysvětluje jeden z organizátorů Martin Němeček, spoluzakladatel pražského Prestige Philately Clubu.

Výstava filatelistických rarit se v Obecním domě otevře 28. října. Co nejlepšího na ní bude k vidění?

Bude tam řádově šedesát exponátů, primárně od členů pražského Prestige Philately Clubu, ale i od kolegů z nejstaršího filatelistického klubu světa, vídeňské Vindobony, nebo z klubu Monte Carlo, včetně exponátu od monackého knížete Alberta. Expozice je koncipovaná jinak než klasická soutěžní výstava známek, kde se hlavně poměřují filatelisté mezi sebou, ale laik si to moc neužije. Nám šlo hlavně o nefilatelistickou veřejnost.

Co to znamená?

Že každý exponát je představen formou příběhu, třeba historií té dané známky, nějakou zajímavostí, osobností z řad někdejších majitelů a tak dál. To znamená, že i laik si to s chutí přečte. Jednou z nejlepších věcí, která bude k vidění, je podle mě dvacetiblok takzvaných saských trojek, což jsou první známky Saského království z roku 1850.

Podpořte Reportér sdílením článku