Jaké byly vaše nejpodivnější Vánoce?

​​​​​​​<b style="font-size:30px;color:#F37B2D">Miloslav Stingl</b></big><br /> <b>Cestovatel</b><br /> Čestný náčelník indiánského kmene Kikapú právě vydal svoji biografii.

O odpověď na anketní otázku jsme poprosili čtyři zajímavé osobnosti s mnoha cestovatelskými zkušenostmi.

​​​​​​​​​​​​​​Marta Töpferová Pisničkářka V USA žila 23 let, chystá album se skupinou Milokraj

Americké vánoce

Vánoce ve Spojených státech, kam jsme s mámou odešly roku 1987, bývaly exotikou, ale ještě spíš kulturním šokem. V Čechách jsem si stačila zvyknout na Štědrý večer s domácí vánočkou, cukrovím a svíčkami na stromečku – jenže Američané slaví Vánoce 25. prosince ráno, a to tak, že se rodina sejde v pyžamech okolo stromku (často umělého), předá si dárky, ještě než si všichni stihnou vyčistit zuby, a pak vyrazí na oběd do čínské restaurace. Tehdy se mi stýskalo – po našich vesničkách, kostelících, koledách a po mateřštině.

​​​​​​​František Štorm Typograf a výtvarník Metalová legenda – kapelník skupiny Master‘s Hammer.

Eva a Vašek v Goa

O Vánocích bývám v někdejší portugalské kolonii Goa. Goánci plní kostely a děti vyrábějí betlémy s použitím všeho, co najdou. Stromky jsou olepené vatou, polystyrenový Betlém obtéká řeka v korytě z hliníkové fólie, svatá rodinka je v chlévě z rýžové slámy. Podroušení ochotníci hrají pašijové hry před křiklavě namalovanými kulisami a děti muzicírují, jako by nástroje držely v rukou prvně. Po tříhodinové mši, jejíž liturgie připomíná kombinaci Boney M. a Evy s Vaškem, se chlapi přesunou do barů a spláchnou to kokosovou pálenkou.

​​​​​​​Margareta Křížová Podnikatelka a bloggerka Investorka, její rodinné kořeny vedou i do Francie a Afriky.

Návštěva fotbalisty

Dědeček Antonín kdysi nastolil nepsaná, ale přísná vánoční pravidla, jenže jednou dcera pozvala kamerunského fotbalistu, který byl v angažmá na Letné. Dostavil se v úžasném outfitu, zelené kalhoty, rudé mokasíny; když jsme usedli ke stolu, záložník se zvedl a šel volat mamince. Za chvíli zapnul kameru a obíhal stůl, aby maminka viděla, co se jí o Vánocích v Čechách. Maminka požádala o recepty. Odříkávala jsem je anglicky, pak byly přeloženy do její řeči a za odměnu jsem dostala recepty na fufu a smažené plantejny. Poslední recept na vanilkové rohlíčky jsem odříkala teprve nad ránem.

​​​​​​​Miloslav Stingl Cestovatel Čestný náčelník indiánského kmene Kikapú právě vydal svoji biografii.

Hradčany na Jamajce

Vzpomínám na Vánoce u Eskymáků, štědrovečerní večeři u misionářů na Papui, oslavu na lodi plující přes Tichý oceán. Vzpomínám na Havaj, kde Polynésané slaví čtyřměsíční období odpovídající našim Vánocům, svátky zasvěcené bohu plodnosti – jen se zpívalo, tancovalo, milovalo a jedlo. Nejsmutnější Vánoce byly na Jamajce, když v televizi ukázali záběr na Hradčany… A kuriózní byly předloni ve Strašnicích. Praskl kotel, a protože jsme museli vystěhovat několik místností, našlo se 280 kufrů, které jsem přivezl z cest. Tak vznikla kniha, kterou chci nadělit čtenářům pod stromeček.

Podpořte Reportér sdílením článku