Šum křídel nad Káhirou

Post Image

Šum křídel nad Káhirou

Play icon
13 minut
Student Mohamed a svatostánek Ibn Tulún.

foto Vladimír Ševela

Nad egyptským hlavním městem se tyčí stovky dřevěných věží. Muži, kteří z nich pozorují nebe, nejsou strážci africké megapole, nýbrž chovatelé holubů. Hvízdáním a máváním prapory navigují své svěřence, aby uspěli ve svérázných závodech. Kdo majitelům sousedních věží odláká větší počet ptáků, je vítěz. Poražený se snaží přilákat své opeřence zpět hned další den a ideálně získat i nějaké navíc.

Když chcete vidět Káhiru z výšky, můžete si vyjet na 187 metrů vysokou Cairo Tower. Krásný rozhled musí být i z minaretů mešit, ale běžného smrtelníka na ně nepustí. A pak je tu ještě jedna možnost…

Nad káhirskými střechami se vypínají zvláštní dřevěné věže. V některých čtvrtích je jich celý les a jsou výš než většina minaretů. Nejsou to ale turistické rozhledny ani pozorovatelny strážců města, nýbrž holubí věže. V jejich nejvyšším patře se nacházejí holubníky a každá holubí věž má také ochozy pro chovatele opeřenců, kteří odtud vždy za soumraku pořádají pozoruhodné závody.

Vylézt nahoru ovšem není jen tak. Zaprvé to není kvůli značné zchátralosti těchto konstrukcí úplně bezpečné. Navíc se tam nahoře nedomluvíte, pokud neumíte arabsky. Proto jsem nejdřív oslovil káhirskou holubářskou asociaci, zda by mi někdo z jejích členů nebyl ochoten dělat průvodce.

Byl. Ovšem za pár hodin průvodcování požadoval odměnu rovnající se takřka průměrnému egyptskému měsíčnímu platu.

Vydal jsem se tedy do chudých káhirských čtvrtí na vlastní pěst. Holuby kdysi chovali takřka výhradně bohatí Egypťané, dnes se této zálibě věnují hlavně příslušníci nižších tříd. Čím zanedbanější část města, tím je les holubích věží hustší.

Mahmúd naviguje egyptskou vlajkou.

foto Vladimír Ševela

Kam turisté nejdou

Podpořte Reportér sdílením článku