Ženské ragby

Z minima maximum. Úspěchy českých bojovnic

Post Image

Z minima maximum. Úspěchy českých bojovnic

Play icon
18 minut
Trenér Vít Chalupa i jeho hráčky Julie Doležilová (vlevo) a Štěpánka Sluková sní o postupu na olympijské hry.

foto Jakub Jurdič

Zatím je jich jen několik stovek, a to od malých holčiček až po dospělé hráčky. Přesto dovedou české ragbistky sbírat úspěchy na mezinárodní scéně. Juniorky mají bronz z mistrovství Evropy, ženy si pak s bronzem z Evropských her vybojovaly i právo startu na olympijské kvalifikaci. V Česku to platí zcela jednoznačně: ragby je pro holky…

Belgická hráčka Cecile Blondiau položila v nastaveném čase pětku, ale místo radosti se rozplakala. A na trávník městského stadionu v Krakově se s rukama nad hlavou rozběhly ragbistky z české lavičky. Objaly se se spoluhráčkami na ploše a skákaly v kolečku radostí, protože právě získaly bronzové medaile na Evropských hrách.

Dívky pod vedením trenéra Víta Chalupy dosáhly koncem letošního června na zřejmě největší reprezentační úspěch českého ragby. Potvrdily zároveň svůj výkonnostní vzestup posledních let a mohou dál snít olympijský sen. Díky bronzu z Krakova se příští rok v červnu zúčastní dodatečného kvalifikačního turnaje, kde se dvanáct týmů utká o poslední volné místo do olympijského turnaje v Paříži 2024. „Byl to neskutečný pocit, úplné nadšení. Trvalo mi dlouho, než mi došlo, co se to stalo a co jsme dokázaly,“ popisuje krakovskou euforii Julie Doležilová, hlavní opora národního týmu žen.

O tři týdny později se navíc velmi podobná situace opakovala u českých juniorek na mistrovství Evropy v pražských Petrovicích. Angličanky daly poslední pětku utkání, proměnily i kop po pětce, přesto domácím hráčkám vystřelily ruce nad hlavu, objaly se v kolečku a radovaly se z bronzu, historicky první medaile na mistrovství Evropy v kategorii do 18 let. Tým trenéra Stanislava Krále ještě o dvě příčky vylepšil dosavadní maximum, jímž bylo loňské páté místo. „My jsme to s holkama vůbec nečekaly, mile nás to překvapilo,“ vypráví jedna z bronzových „lvic“ Štěpánka Sluková. „I po semifinálové porážce se Španělkami jsme se držely. A to, že jsme nakonec mohly přehrát Anglii, bylo super. Navíc jsme turnaj končily vítězstvím, to je vždycky super.“

České ženy a dívky zkrátka prožívají v sedmičkovém ragby skvělé období.

Přečtěte si také

Malinká základna

To, jak mimořádných výsledků tuzemské ragbistky v současné době dosahují, ještě více vynikne, když si uvědomíme, kolik hráček se u nás tomuto sportu věnuje. V kategorii U18 je podle statistiky mládežnické komise ragbyové unie v celé zemi jednapadesát dívek. Za nimi následuje v kategorii do šestnácti pětapadesát hráček a ve věkové skupině do čtrnácti let je to sedmdesát dva děvčat. V žádné z dětských a mládežnických kategorií, které tvoří vždy dva ročníky (například 2012 a 2013), nepřesahuje počet dívek stovku.

Podpořte Reportér sdílením článku