Nenech usnout ragby

Hrát se bude. V Česku

Nenech složit ragby! Pod tímto názvem uspořádala Česká rugbyová unie veřejnou sbírku.

Mladí kluci musí dostat šanci… Poprosíme o pomoc fanoušky a širokou veřejnost.

Když se na jaře ukázalo, že Česká rugbyová unie (ČSRU) nebude mít peníze na to, aby mohla poslat reprezentanty do osmnácti a do dvaceti let na evropský šampionát, odhodlala se k neobvyklému kroku. Na dárcovské platformě Hithit uspořádala sbírku s názvem Nenech složit ragby.

Chtěla vybrat nejméně jeden a půl milionu korun, což by zajistilo účast na mistrovství osmnáctiletým. Další postupný cíl si stanovila na 2,7 milionu korun, taková suma by poslala na šampionát i „dvacítky“. A vrcholným cílem bylo ještě o milion více, aby měly obě juniorské kategorie prostředky i na kvalitní přípravu.

Podařilo se překonat první milník, vybralo se 1 661 558 korun. „Naše finanční očekávání asi byla na začátku o něco vyšší. Ukázalo se ale, že je docela těžká doba, a my jsme vděční každému, kdo naše mladé hráče podpořil,“ říká ředitel ČSRU Pavel Myšák.

Přečtěte si také

Díky, Leoši, díky, Excelence

Princip sbírek na Hithitu je jasně daný. Každý projekt má předem stanovenou cílovou částku, pokud se jí podaří dosáhnout, je sbírka úspěšná, peníze se pošlou žadateli a projekt se realizuje. Když se cílová částka nenaplní, nedostane žadatel nic, všechny peníze se vezmou a pošlou zpět dárcům. Ti tak mají jistotu, že jejich příspěvky splní zamýšlený účel. Pro žadatele o podporu to ale může být poněkud ošidné.

Stanovení správné cílové částky je klíčové. Pokud je příliš vysoká, nemusí se jí podařit dosáhnout a akce je k ničemu. Zdálo by se, že je tedy lepší dát si cílovou částku nízkou a pak ji případně překonat. Jenže tam zase hrozí, že až se nižší částka vybere, další přispěvatelé ztratí motivaci k podpoře.

Ragbisté si nakonec jako oficiální cílovou částku zvolili ten první milník, tedy jeden a půl milionu korun. Což patří určitě k těm vyšším cílům, zvláště v poslední době. Pro porovnání – za více než deset let od založení Hithitu vybralo jen třináct projektů přes dva miliony korun.

Největší počet přispěvatelů se samozřejmě rekrutoval z řad samotných ragbistů. K úspěchu kampaně však výrazně pomohly i známé tváře, které dovedly k přispění přesvědčit širší veřejnost. Největší zásluhu na tom mají dva muži zcela rozdílných profesí. Tím jedním je Leoš Mareš, dlouhodobě populární tvář českého showbyznysu s obrovskou sledovaností na sociálních sítích, zejména na instagramu. Druhým pak britský velvyslanec Matt Field, sám bývalý ragbista a zapálený fanoušek, jenž si svou otevřenou a vtipnou komunikací dokázal získat už v prvním roce docela širokou přízeň. „Bylo znát, jak se po podpoře obou pánů zvýšil objem příspěvků. Bez jejich podpory by to bylo hodně napínavé,“ říká generální sekretář unie Jiří Boháček.

Přečtěte si také

Bude to u nás

Pak přišel nečekaný zvrat. Španělsko, o kterém se neoficiálně mluvilo jako o pořadateli juniorských evropských šampionátů, řeklo, že letos mistrovství neuspořádá.

Při online hovoru národních federací zavládla skleslá nálada. A pak se o pořadatelství mistrovství pro obě kategorie přihlásilo Česko. „Řekli jsme si, že nechceme, aby čtyři ročníky mladých hráčů přišly o svůj sportovní vrchol,“ popisuje hlavní motiv České rugbyové unie Pavel Myšák. Když česká veřejnost nenechala ragby „složit“, nemohla ho unie nechat „usnout“.

S evropskou federací si Česko vyjednalo, že smí národním výpravám účtovat startovné, které by vykompenzovalo rozumnou část z celkových nákladů. „Jasně jsme všem sdělovali, že jsme ochotní do toho dát organizační úsilí a sportoviště, ale že si nemůžeme dovolit doplácet milionové sumy na pokrytí nákladů. Žádné takové peníze ani nemáme,“ vysvětluje českou pozici Pavel Myšák. Největší náklady jsou vždy na ubytování, stravu a transport hráčů. Češi si i z toho důvodu vyjednali posun termínu z října na listopad, kdy je v Praze méně turistů a lze získat lepší cenu v hotelu.

Mistrovství Evropy obou juniorských kategorií se tak bude konat od 10. do 20. listopadu, všechny zápasy se budou hrát na stadionu na pražské Markétě, kde je umělá tráva. „Přijedou i špičkové evropské týmy jako Portugalci či Gruzínci, jejichž dospělí teď hráli na mistrovství světa. Přijďte se podívat, bude to stát za to,“ láká veřejnost výkonný sekretář Jiří Boháček.

Podpořte Reportér sdílením článku