Dušan Palcr, prezident ČSRU

Na mistrovství světa se amatéři nedostanou

Post Image

Na mistrovství světa se amatéři nedostanou

Play icon
17 minut

foto: archiv J&T

Abychom se dlouhodobě zlepšili a mohli přemýšlet o účasti na světovém šampionátu, musíme zprofesionalizovat aparát v klubech i trenérské zázemí, říká prezident České rugbyové unie Dušan Palcr. Ukazuje to příklad ženské reprezentace, která se s větší podporou posouvá stále vzhůru a přibližuje se k olympiádě.

Kdy bude hrát na ragbyovém mistrovství světa i česká reprezentace?

Věřím, že se toho můžeme dočkat. Ale ten vlak zemí, které nyní na mistrovství hrají, je hodně daleko před námi a jede vážně rychle. Takže i když budeme dělat všechno správně, ještě potrvá, než budeme moci zabojovat o postup na světový šampionát.

Za kolik let bychom se s nimi mohli o ten postup poprat?

Při dobrém vývoji mluvíme přibližně o patnácti letech, která naše ragby potřebuje k tomu, aby mohlo seriózně pomýšlet na získání pozice, v níž je dnes například Portugalsko.

Přitom právě s Portugalci hrála ještě před pěti lety naše reprezentace ve druhé evropské divizi. To by mohla být určitá inspirace…

Je to podobně velká země a také nepatří mezi původní kolébky tohoto sportu. A je vidět, že když to dělají dobře, jde to. Ve velkém, „patnáctkovém“ ragby jsou teď dost před námi, v olympijském, „sedmičkovém“ ragby je naše pozice konkurenceschopnější.

V čem se liší olympijské, tedy „sedmičkové“, ragby od toho klasického, „patnáctkového“, které vídáme na mistrovství světa?

Klasické ragby hraje patnáct hráčů a zápas trvá dva krát čtyřicet minut. Sedmičkové se hraje v sedmi lidech a zápas trvá dva krát sedm minut na prakticky stejném hřišti. Takže je atletičtější, více se v něm běhá v plné rychlosti a je v něm méně kontaktů. „Sedmičky“ hrají více zápasů za den, například olympijský turnaj se celý odehraje ve dvou dnech. Naproti tomu patnáctkové mistrovství trvá skoro dva měsíce, protože hráči potřebují po zápase zhruba týden na regeneraci.

Přečtěte si také

Mělo by mít české ragby účast na mistrovství světa mužů jako svůj největší cíl?

Těch cílů je více a jsou postupné, ovšem mistrovství světa by mělo být tím hlavním. Naším aktuálním cílem by mělo být nakročení k výkonnostnímu ragby, protože právě to je cesta k tomu, abychom na světovém šampionátu mohli jednou být. Z amatérského pojetí je nemožné se na takovou úroveň dostat.

Podpořte Reportér sdílením článku