Tenký led Fialovy vlády

Post Image

Tenký led Fialovy vlády

Play icon
0 minut
Premiér Petr Fiala na výstavě Země živitelka, srpen 2023.

foto ČTK/Profimedia.cz

V říjnu uplynou dva roky od voleb, po nichž vznikla pětikoaliční vláda premiéra Petra Fialy. Její vyhlídky se teď nezdají dobré. I když politika umí přinášet různá překvapení, většinou jsou výsledky svázané se stavem peněženky, píše se v následujícím komentáři.

Vláda Petra Fialy se může utěšovat následujícím faktem: to, jak vypadají průzkumy veřejného mínění dva roky po posledních volbách a dva roky před dalšími volbami, nemusí vypovídat nic o tom, jak nakonec hlasování dopadne. Právě v tomto bodě, tedy v poločase volebního období, se pětikoaliční vláda ocitne v říjnu. Volby, které vedly k odchodu vlády Andreje Babiše, proběhly o druhém říjnovém víkendu 2021.

Že Fialova vláda nyní není právě oblíbená, by snad ani nebylo potřeba dokládat průzkumy. Nicméně přece jen dodáme jedno číslo – podle agentury CVVM důvěřovalo vládě v létě 25 procent lidí. Hůře na tom byla jen vláda Petra Nečase, které dva roky po volbách věřilo jen čtrnáct procent lidí.

Co to znamená pro hodnocení výkonů, které vláda Petra Fialy předvedla a předvádí? Mohlo by se stát, že spěje ke stejně neslavnému konci jako již zmíněný kabinet Petra Nečase ze začátku minulého desetiletí?

Další dva roky

Než se však pokusíme naznačit odpovědi, vraťme se ještě konkrétněji k tomu, proč nelze z průzkumů dva roky před volbami vyvozovat jejich výsledek. Má to totiž i značný vliv na hodnocení vyhlídek vlády Petra Fialy.

V historii samostatné České republiky lze ukázat na spoustu příkladů, kdy si vládní strany uprostřed svého volebního období vedly v očích občanů jinak, než jak to odpovídalo následujícím volbám.

Podpořte Reportér sdílením článku