Slunce nad paneláky

Chcete se pustit do instalace fotovoltaiky, případně pořízení tepelného čerpadla či zavedení jiných vychytávek, které ve výsledku dokážou ušetřit hodně peněz?

Pokud máte dostatečné úspory a jste připraveni překonat byrokratické překážky a zažádat si o dotaci, pak to určitě lze. Je zde ovšem jedna důležitá podmínka: jde to, nebo minimálně donedávna to šlo v zásadě jen tehdy, když jste měli svůj vlastní dům. Pro lidi, kteří bydlí v bytech ve městech, však byla taková operace až na určité výjimky nemožná.

V současné době ale už není situace pro obyvatele paneláků a bytových domů obecně tak beznadějná. O něco jednodušší je to například od začátku letošního roku. Lidé už mohou i v bytovém domě energii ze solárů sdílet, aniž by přišli o možnost vybrat si dodavatele energií jen pro svůj byt.

Jak ovšem píšeme na dalších stránkách, alfou a omegou všeho je domluva lidí v celém domě. Kdo byl někdy na schůzi bytového družstva či sdružení vlastníků jednotek, patrně ví, že dohoda nemusí být vůbec jednoduchá. Ne každý má sílu poslouchat hodinové hádky, že v horním patře teče voda pomaleji nebo proč by měl někdo platit za stavbu výtahu, když bydlí v přízemí.

Při představě zavádění společné fotovoltaiky tak může hodně obyvatel v paneláku jímat čirá hrůza. Ostatně už se v tomto směru vytvářejí i nové příležitosti v byznysu – některé firmy nabízejí, že za vás vše vyřídí. Snad zaměstnávají opravdu schopné vyjednavače.

Jak nicméně také popisujeme na následujících stránkách, už dnes existují pozitivní příklady, a dokonce manuál pro všechny možné situace. Dobrou zprávou vzhledem k potenciálním sporům mezi obyvateli domů rovněž je, že už není potřeba, aby se třeba na solárních panelech na střechu shodli úplně všichni. I když samozřejmě také zde platí „čím více, tím lépe“.

Přečtěte si také

Sdílení elektřiny vyráběné z vlastních zdrojů přitom nemusí končit jen u bytových domů. V parlamentu nyní leží dlouho očekávaný zákon upravující takzvanou komunitní energetiku. Po jeho přijetí si budou moct posílat elektřinu z vlastní fotovoltaiky či nedaleké větrné elektrárny mezi sebou obyvatelé vesnic, měst, firmy, prostě členové daných komunit. Což je něco, co už nejenom na západ od nás víceméně funguje.

Pokud jde o dostatek energie v Česku a její ceny, důležité ještě bude překonat tuto zimu, tedy přelom let 2023 a 2024. Počasí nám přitom přinejmenším do první poloviny října přálo. Pokud neuhodí nějaké dlouhé a kruté mrazy, tak by to v kombinaci s uvolněním zmíněných možností pro sdílení energie mohlo relativně brzy přinést zásadní úspory při placení účtů za energie.

Podpořte Reportér sdílením článku