Postavte si solár na činžáku

foto ČTK/Profimedia.cz

Nejenom rodinné domy, ale i paneláky a činžáky mohou výrazně ušetřit, když si na střechu posadí fotovoltaické panely – což usnadňuje změna předpisů, která letos vstoupila v platnost. Vlastníky bytů v domech či družstevníky v panelácích však čeká na rozdíl od majitelů rodinných domů delší příprava. A hlavně zásadní domluva se sousedy.

Kdo někdy byl na domovní schůzi, případně viděl český snímek Vlastníci, ví, že domluva majitelů bytů v domě prakticky na čemkoli – od instalace vodoměrů přes opravu výtahu či střechy – může zabrat měsíce. Hláška z filmu „Klidně si ten výtah postavte až od druhého patra!“ dobře ilustruje, jak se debaty v domě mohou zadrhnout.

Podobně to může dopadnout s fotovoltaikou, která se instaluje na společné střeše. Dobrá zpráva je, že s jejím pořízením nemusí souhlasit všichni obyvatelé domu. Ta horší pak, že čím více lidí s tím souhlasí, tím pro budoucí uspořádání energetického společenství v domě lépe. A méně papírování.

Ale zpátky na začátek. S energetickou krizí, která zesílila po vypuknutí války na Ukrajině, se rozběhla rychleji i výstavba solárních elektráren: v největší míře šlo právě o malé instalace na domech.

Za polovinu letošního roku bylo podle údajů Solární asociace připojeno o 69 procent elektráren více (v absolutních číslech jde o 45 tisíc) než za celý loňský rok. Celkový výkon všech solárních elektráren v Česku přitom letos skoro dosáhl hranice tří gigawattů. Tahounem růstu jsou domácnosti, celkem je u nás solárními panely pokryto víc než sto tisíc střech.

Přečtěte si také

Přichází na řadu paneláky

Jak připomínají experti z Unie komunitní energetiky, solární panely zatím nemá asi čtvrt milionu střech na bytových domech. Situace s instalací fotovoltaiky na nich sice není tak snadná, jako když jde o rodinný dům, ale i v tomto segmentu lze očekávat větší nárůst.

Podstatné totiž je, že od letoška je sdílení elektřiny v bytových a panelových domech jednodušší. Dosud to bylo komplikované nebo se mohl z panelů na střeše napájet jen výtah či osvětlení ve společných prostorech. Energetický regulační úřad však od roku 2023 svou vyhláškou umožnil, aby lidé mohli vyrobenou elektřinu sdílet, používat ji ve svých bytech, v případech přebytku ji dodávat do sítě a současně mít smlouvy s různými dodavateli energií. „Výhodou nyní je, že není potřeba sdružovat odběrné místo, na čemž se dříve museli shodnout všichni obyvatelé domu, kteří museli mít všichni stejného dodavatele. A když někdo vystoupil, bylo nutno překopat dráty, bylo to složitější. Teď se nemusí zapojit všichni a každému zůstává jeho dodavatel,“ uvádí právnička Unie komunitní energetiky Eliška Beranová.

Podpořte Reportér sdílením článku