Freddieho nastavovaná kaše
8. května 2016
Reportér 05/2016 · Číslo 21Nakladatelství Fénix film vydalo minulý měsíc knihu Královská kuchařka Freddieho Mercuryho, cena například v Neoluxoru kolem pěti stovek.
Aby bylo jasno, nemám nic proti skupině Queen, dlouhá léta šlo o moji nejoblíbenější kapelu a dodnes některé jejich písně až nekriticky obdivuju. No a pokud jde o Freddieho, tak tomu žádný dnešní showman nesahá ani po kolena.
Autorem publikace o Mercuryho jídle je Peter Freestone, Brit už dlouhá léta žijící v České republice, který byl dříve Mercuryho osobním asistentem. Pod tímto honosným titulem si lze představit ledasco, obzvláště ve Freddieho případě, ale budiž. Freeston už má na triku jednu knihu o téhle zpěvácké legendě, teď tedy přišla na řadu kuchařka.
Stručně řečeno jde o sbírku receptů jídel, která prý měl Freddie nejraději, a každý je uveden drobnou historkou svědčící o jeho autenticitě. Kniha navíc obsahuje fotografie ze společných večírků, snad aby bylo jasné, že autor má o Mercuryho pokrmech i dalších radovánkách skutečně přehled. Po formální stránce tedy není dílu co vytknout. Vzpomínat na svá nejlepší léta je přirozené, živit se psaním knih zase legitimní.
Ale přesto… Co přijde příště? Jaká oblast zpěvákovy pozůstalosti ještě nebyla vytěžena a zpeněžena? Máme se v budoucnu těšit na Dvacet nejlepších anekdot, které Mercurymu vyprávěl Dawid Bowie, anebo rovnou na Sedm Freddieho nejoblíbenějších dní v týdnu?
Můj osobní kulinářský recept je následující: kašlete na knihu a za ušetřené peníze si pořiďte třeba šesté LP Queen nazvané News of the World. Namíchejte drink, přidejte olivu, posaďte se do křesla a vychutnávejte při poslechu Mercuryho písně My Melancholy Blues. To je teprve to pravé žrádlo.
Podpořte Reportér sdílením článku
Martin Goffa je jeho literární pseudonym.