Jak zachránit kávu Arabica i český chmel

foto Tchibo

Klimatická změna dopadá na farmáře po celém světě. V Africe mají stále větší problémy s pěstováním oblíbené odrůdy kávy Arabica, v Česku letošní horko a přívalové srážky poničily úrodu chmele. Mnozí výrobci potravin, včetně českých firem, proto spolupracují s farmáři a pěstiteli.

Možná by si ti, kdo stále pochybují o existenci či dopadech klimatické změny, mohli promluvit s farmáři v Keni.

Když do této africké země letos v červnu přijela Viktorie Tenzerová, ředitelka neziskové organizace Na mysli, tamní pěstitelé kávy o změně klimatu naprosto nepochybovali. Šéfka organizace zabývající se problematikou globální udržitelnosti navštívila spolu s novináři a studenty v Keni dvě farmy, které mají certifikát Fairtrade: podle definice to znamená, že fungují na principu, kdy tamní pracovníci dostávají za svou práci spravedlivou odměnu, která jim umožní důstojné životní podmínky a rozvoj jejich komunity.

Obě navštívená místa, kde se pěstovala káva, se nacházela v různých keňských regionech, ale všude se lidé shodovali. „Za celý týden jsme nepotkali člověka, který by zpochybnil klimatickou změnu. Ukazovali nám pokles produkce za posledních dvacet let a bylo to opravdu neskutečné, jak dopadá na všechny farmáře a farmářky, i když jednotlivé příběhy jsou velice odlišné,“ říká Tenzerová.

Konkrétně dopadá klimatická změna na pěstování nejoblíbenější odrůdy kávy na světě – Arabiky. Kávovník arabský totiž špatně snáší vysoké teploty, Arabica se dá pěstovat v klimatu s teplotami mezi patnácti a pětadvaceti stupni Celsia. „Pěstitelé tedy kvůli globálnímu oteplování vysazují vysoké stromy, aby úrodu zastínili, nebo přesouvají plantáže výš a výš do hor. Jenže v určitém bodě už není kam dál, my jsme se například na obou farmách celou dobu pohybovali ve výšce sedmnáct set metrů nad mořem,“ vysvětluje Tenzerová.

Mnozí také podle Tenzerové přecházejí na pěstování banánů nebo avokádovníků a kávu ve své produkci omezují. „Prosili nás, abychom vyřídili, že musíme všichni změnit své chování, že oni to bez pomoci vyspělého globálního severu nezvládnou,“ říká Tenzerová. A dodává, že spotřebitelé mohou pomoci například tím, že budou kupovat pouze fair trade produkty, díky kterým dostanou pěstitelé za svou práci férově zaplaceno a ještě získají navíc takzvaný fairtradový příplatek. Ten mohou využít na projekty, které pomohou zvýšit produktivitu jejich farem a bojovat se suchem.

Káva, války, hurikány

Podpořte Reportér sdílením článku