Anketa: Kdy končí mládí a začíná střední věk?

Ilustrační foto: Profimedia.cz.

Došlo mi to včera

BLANKA ŠRŮMOVÁ, zpěvačka

Kdysi zpívala v Tiché dohodě, dnes má skupinu Něžná noc. Je jí padesát let.

My „věčné holky“, zpěvačky, máme svůj způsob, jak si věku nevšímat – prostě děláme, co máme před nosem (čímž myslím, že své životy vždycky úplně neřídíme). Bohužel se nakonec najde někdo, kdo nám poněkud netaktně připomene, že bychom o věku přemýšlet mohly… Když už se ptáte, tak ano, jsem ve středním věku. Došlo mi to zrovna včera odpoledne při pohledu na nabídky, které nám chodí do schránky. Píšou tam, že už za pět let můžu začít jezdit na důchodcovské zájezdy se slevou. A pozor – teď vidím, že dorazila taky nabídka na náhrobky v akci!


V letech Kristových

MAREK TACLÍK, herec

Jednomu z nejobsazovanějších herců současnosti je čtyřicet dva let.

Pamatuji si velmi málo věcí, ale tento okamžik ostře. Bylo mi třiatřicet let a na Šumavě jsem točil pohádku Tři životy, ve které hrály i dvě velmi půvabné osmnáctileté dívky, dvojčata ze Slovenska. Hned první večer mi jedna z nich zaťukala na pokoj. Otevřel jsem a oněměl úžasem – na sobě měla dva malé hadříky zakrývající pouze dvě oblasti jejího těla. Byl to krásný pohled na obrázek, který ale vzápětí promluvil: „Ujko Taclík, co myslíš, pristaně mi to?“ Slyšel jsem správně? Řekla mi strejdo? A moje odpověď byla ještě horší: „Nebude ti v tý restauraci zima, Lucie?“


Ve třiceti

LUKÁŠ POLLERT, lékař

V devadesátých letech skvělý vodní slalomář, olympijský vítěz. Nyní je mu čtyřicet pět.

Jednoho dne mě nějak přestalo bavit to, co dělávají mladí lidé. Koukání na večerníček. Trsání na diskotékách. Čtení Čtyřlístků. Dokonce i sportování. A najednou mě začala bavit práce, včetně vstávání v šest hodin ráno. Když dnes pozoruju děti, tak jsem rád, že už v tom středním věku jsem. Kdy to u mě začalo? Inu, asi ve třiceti, řekl bych. Tehdy jsem se najednou přestal hnát za všemi těmi medailemi a rozhodl se dál už nikam nehnat. Mou ambicí ve středním věku je nedělat nic upoceného a jen tak lehkým tanečním krokem překonat tuto životní etapu.


Právě teď

MÍLA FÜRSTOVÁ, výtvarnice

Čtyřicetiletá grafička a malířka žijící ve Velké Británii.

Víte, já se ke konceptu vlastního stárnutí stavím s mladickou nai-vitou – v podstatě dělám, že nic nevidím. Jako výtvarný umělec se dívám spíše do sebe než na sebe, no a to moje vnitřní já času vůbec nepodléhá… Možná vás překvapím, ale onen okamžik, kdy vám dojde, že končí mládí, u mě nastal, když mi Reportér položil tuto otázku. (Ovšem řekla bych, že se z toho brzy otřepu. Tady v Británii, kde už téměř dvacet let žiju, to půjde dobře. V zemi, odkud pochází termín „gentleman“, se mě ještě nějakou dobu žádný novinář na něco podobného zeptat neodváží.)

Podpořte Reportér sdílením článku