ANKETA: Kdo by měl kandidovat na prezidenta?

foto Profimedia.cz

Za dva roky už budou Češi vědět, kdo byl zvolen prezidentem pro další volební období; redakce Reportéra proto pokračuje v prezidentské anketě: Koho byste vy osobně vyzval(a) ke kandidatuře na příštího českého prezidenta a proč? Další odpovědi přineseme v příštích číslech.

Odpovídá Martin Reiner

Básník, prozaik a nakladatel, držitel loňské ceny Magnesia Litera.

ŠIMON PÁNEK

Já bych si skutečně přál, aby dělal prezidenta Šimon Pánek. Hodí se mi do představy o kandidátovi, který nehoní kredit předvolební kampaní, ale přirozeně si ho zbudoval za předchozích dvacet pět let nějaké konkrétní činnosti. Neznám ho osobně natolik dobře, abych tady vypočítával jeho četné domnělé klady, ale pokud nenavrhuji na post prezidenta některého z pár opravdu blízkých známých, vždycky se budu muset spokojit s nějakou mediální podobou kandidáta. Tu pro mě v případě Šimona Pánka dotváří třeba i výborná kniha – rozhovor Extrémy a lidé blízcí, kterou s ním udělal Jan Urban.

Zároveň velmi dobře chápu všechny argumenty, jimiž svou kandidaturu odmítá a odmítne. Průběh předchozí kampaně názorně ukázal, že pro konečný úspěch by nejspíš musel opustit mravy, jimiž se dosud vykazoval a pro něž je tak vhodným kandidátem…

Odpovídá Adéla Elbel

Členka skupiny Čokovoko a překladatelka z holandštiny.

KDYŽ NE PAPEŽ, TAK VÁŠÁRYOVÁ

Někdy si myslím, že by bylo lepší, kdyby prezidenta náhodně generoval počítač, protože paseku, jakou dělá současný prezident – hlava pomazaná – lze už jen stěží překonat. Ale hejty stranou, i když to jde hodně těžko. Možná bych tedy otázku otočila. Koho bych v prezidentském křesle viděla nerada? Nerada bych v něm viděla dalšího -istu. (dosaďte si sami – populistu, šovinistu, rasistu, komunistu…) Měl by to být někdo, kdo je národem oblíben, když už ho volí lid? Tak rozhodně bych nechtěla za prezidenta Karla Gotta, který, jen co utekl hrobníkovi z lopaty, hned se jal vyjadřovat k uprchlické krizi (děkujeme za názor a posíláme klíčenku). Kdyby radši zase maloval obrazy, tím nikomu neškodí a aspoň jsou z toho kalendáře babičce k Vánocům.

Ale mám být konkrétní a to je těžké. Myslím na papeže Františka, což je jediný katolík, co mě neštve, ale ten už asi něco má. Hned po něm má pro mě nejvyšší morální kredibilitu Magda Vášáryová. Kéž by se jí do toho chtělo, i když nevím, proč by to dělala.

Odpovídá Mnislav Zelený

Etnolog, spisovatel a novinář. Podnikl řadu cest za Indiány do Latinské Ameriky.

HISTORIK MARTIN KOVÁŘ

Když se člověk rozhlíží, vidí jen ty, kteří se derou nahoru, chtějí být viděni. Voní jim moc, vidí v tom vlastní nabubřelou seberealizaci – ať už to jsou politici, velcí podnikatelé, lobbisté nebo lidé ze šoubyznysu.

My ale hledáme moudrého člověka s nadhledem, charismatem a především s autoritou. Takoví se věnují své práci a o nějakou slávu zájem nemají.

Podle mne by měl být prezident vzděláním historik, aby rozpoznal změny na mapě světa a dovedl je posoudit i podle vývoje v minulosti. Splňovat by to mohl historik Martin Kovář, prorektor Univerzity Karlovy. Toho skoro nikdo nezná, ale přál bych mu to. Už proto, že psal o kolapsech a regeneracích společností, o cestách civilizací a kultur. Má jasno o situaci s Ruskem, o míru, který skončil, o bující válce, o naší křehké civilizaci, o nutnosti skončit politickou korektnost. Byl by to člověk pro turbulence, do kterých začínáme padat.

Jinak by pro nás byla nejlepší osvícená monarchie – jenže, kde vzít krále?

Podpořte Reportér sdílením článku