Lihovarník Žufánek: Mysli na vnoučata, zakopej lahev absintu
10. července 2020
Lihovarník Žufánek: Mysli na vnoučata, zakopej lahev absintu
10. července 2020
Lihovarník Žufánek: Mysli na vnoučata, zakopej lahev absintu
Letos v září oslaví rodinný lihovar Žufánek dvacet let. Destiláty z jihomoravských Boršic u Blatnice mají tisíce věrných fanoušků čekajících na každou novinku, kterou mnohdy vyprodají za pár minut, a ceny lahví pak strmě rostou na specializovaných sběratelských burzách. I o tom hovořím se spolumajitelem lihovaru a mým kamarádem Martinem Žufánkem v následujícím rozhovoru, jehož plnou audioverzi najdete v pořadu Host Reportéra buď na konci článku, nebo na všech obvyklých podcastových platformách.
Co jsem odpověděl?
Kamaráde, tak tohle se trochu změnilo, dnes bych si vzal lahev absintu.
Chutná mi i slivovice, ale půllitr absintu je vlastně koncentrát, který ředíme vodou.
Pak by bylo rozhodnuto, protože když absint zředím v běžném poměru jedna ku třem, budu mít dva litry vynikajícího alkoholu, což mi připadá jako veliká výhoda.
Au. Mně to včera na obědě taky jedna holka říkala, což bolí. Třináctým rokem už absint destilujeme, celou tu dobu se snažím o osvětu, a mezi lidmi pořád koluje tolik mýtů! Takže ne, přátelé, absint hořet nemá. Celý rituál skutečně spočívá jen v tom, že ho zředíme ledovou vodou, takže ve výsledku pijeme zhruba pětadvacetiprocentní, na léto podle mě ideální, drink.
Podpořte Reportér sdílením článku
Autor velkých rozhovorů a reportáží s velmi dobrodružnou povahou.