Dělá salta na lyžích a řídí restauraci. „Buďto přežijeme, nebo ne.“
24. srpna 2020
foto Johana Pošová
Setkal jsem se s ním před lety na horách, když létal jak blázen na freestylových lyžích: což dělá dodnes. Později jsem ovšem zjistil, že lyžař známý jako „Pospec“ vede další život – a to v gastronomii. Pod občanským jménem Lukáš Pospíchal pracuje jako generální manažer v italské restauraci Amano patřící do sítě pražských podniků spojených se slavným šéfkuchařem Riccardem Lucquem – v Amanu, a ještě v jedné restauraci sítě má dokonce malý podíl. Koronavirus na gastronomii v centru Prahy těžce dopadl. Lukáš Pospíchal k tomu ale přistupuje stejně odvážně jako k lyžování.
Je to těžký, i když myslím, že nejen v gastronomii…
Ale centrum Prahy je myslím nejpostiženější z celé republiky, restaurace to tady odnáší nejvíce. Podniky na Praze 1 byly dimenzované na úplně jiný počet lidí, než kteří tady teď jsou. Zaslechl jsem, že denně chybí okolo třiceti čtyřiceti tisíc lidí, turistů, kteří by za normálních okolností chodili na jídlo. Tomu samozřejmě musíte přizpůsobit počet personálu, který v restauraci pracuje, a taky se teď snažíme co nejvíce přitáhnout českou klientelu.
Celkově ne, ale třeba večer z osmdesáti procent byli. Amano je v lokalitě, která je plná hotelů a Airbnb ubytování a nikdo jiný tu nebydlí. Večer je tak strašně těžký sem někoho dostat. A týká se to i dalších restaurací z naší sítě La Collezione, které jsou v centru Prahy. Podobně jsou na tom i podniky, které patří třeba k Ambiente. Nechci si stěžovat, nějak s tím bojujeme, teď se snažíme sem přilákat co nejvíce lidí na obědy.
Je to tak. V síti máme jednu Bottegu na Žižkově a tam jsou na tom lépe.
Neexistuje.
Podpořte Reportér sdílením článku
Zabývá se českou i zahraniční politikou. Občas přednáší o médiích.