Roman Vaněk: Dopady viru na gastronomii? Restaurace čistě online a více české kuchyně
23. června 2020
23. června 2020
Tomáš Novák
Chce-li vláda pomoci gastronomii, ať snad nedělá nic, hlavně ať nevydává nejasná nařízení – říká uznávaný expert v oboru Roman Vaněk. Nouzový stav kvůli viru měl na odvětví tvrdé dopady, ale na druhé straně ho také transformuje, například se rozvine sektor „podniků bez hostů“, v nichž se bude jídlo objednávat pouze online a rozvážet. Pražský kulinářský institut, který spolu s manželkou Janou založil a který je znám též jako Prakul, musel v březnu přestat organizovat kurzy vaření, obnovit je mohl až v květnu. Dobu karantény v něm využili k přípravě další kuchařky.
Tak například si budou lidé v gastronomii pamatovat, že se stejně nakonec musí spolehnout především sami na sebe. Nechci bulet a mluvit o hrůze a běsu, nechci opakovat titulky mnoha českých médií ze začátku koronavirové krize; nebudu se přidávat k tomu, čemu říkám válka titulkářů předhánějících se, kdo udělá dramatičtější titulek tak, aby zaujal co nejvíce čtenářů. Ale prostě platí, že do gastronomie přišla zkušenost, s kterou nikdo nikdy nepočítal a kterou je nyní potřeba snažit se nějakým způsobem přežít.
To se tak obecně nedá říct, některým lidem by ale ta zkušenost mohla pomoci. Mimochodem, když se teď mluví o dopadech koronaviru, všichni skloňují restaurace, ale restaurační byznys neznamená jen, že host dostane svíčkovou a odejde domů: je tam obrovská navazující rodina, mraky dalších profesí, které by bez restaurací zanikly. Někdo musí surovinu dodat, ať už je to dodavatel lokální, nebo ze zahraničí, na restaurace a hospody taky navazuje byznys hotelový – nebo třeba prádelny. Zní to zvláštně, ale bez nich, bez praní ubrusů a textilu, restaurační byznys nefunguje.
Tohle krize u nás neposílila, ale doslova odstartovala. V líné Americe už měli náskok: bydleli jsme nedávno v jedné ulici v newyorském Brooklynu, já chodil pro sushi o blok dále, a oni se divili, proč raději neřeknu, že mi ho dovezou. A už před časem jsem byl na kongresu ve Švýcarsku, kde se mluvilo o tom, že brzy vzniknou jakési virtuální restaurace fungující pouze online, v nichž budou webové stránky a jídelní lístek vypadat trochu jinak a které budou pouze jídlo rozvážet. A to teď bezpochyby přijde i k nám. Pozor, neznamená to, že přichází konec klasických restaurací, stejně jako s internetem nepřišel konec klasických knih. Ale ten nový byznys začne zcela fenomenálně růst. A dříve, než se nadějeme, to bude úplně normální služba.
Autor mnoha kuchařek platí za uznávaného experta v oboru gastronomie. Původně dovozce brazilského vína založil v roce 2007 Pražský kulinářský institut, pořádající kurzy vaření pro veřejnost. Jedenapadesátiletý Roman Vaněk je považován za jednoho z lidí, kteří zásadním způsobem přispěli ke změně náhledu části veřejnosti na gastronomii. Propaguje českou kuchyni, proslavil se mimo jiné internetovým pořadem Peklo na talíři!, který získal cenu Křišťálová lupa a upozorňoval na nekvalitní potraviny. Je tvůrcem Jídlo s.r.o., na Mall.TV ho lze vidět v pořadech Zmlsané dějiny a Rozum v troubě.
Ten vztah musel být pevný už před krizí, aby lidé konkrétní podnik podporovali. Zákazníci si objednávají online jídlo více u podniku, který znají a opravdu mu důvěřují. Ale pro některé nyní bude možné se od toho odrazit a bude jednodušší vytvořit věc, o které jsem mluvil a čemu říkám restaurace bez hosta.
Někde to samozřejmě může vést i ke změnám v menu, protože některé podniky se za krize určitým způsobem vyvinuly a vycházely vstříc přání zákazníků, kteří objednávali online. A krize může vést třeba i k tomu, že zde bude existovat špičková restaurace a stejný majitel nebo šéfkuchař k ní bude mít ještě brasserii, bistro, kde bude vydělávat peníze, kompenzovat případné ztráty té špičkové restaurace – a tato brasserie bude třeba právě jen virtuální.
Podpořte Reportér sdílením článku
Zabývá se českou i zahraniční politikou. Občas přednáší o médiích.