Čtyři miliony za kilogram. Plátkové zlato na sochy je extrémně drahé
22. července 2020
22. července 2020
archiv
Zlato, chléb a vajíčka patří k nejdůležitějším surovinám, se kterými takřka každý den pracuje restaurátorka Anna Bradnová. Restaurátoři používají plátkové zlato, které je mnohem dražší než to běžné. A v průběhu pandemie cena ještě poskočila výrazně vzhůru.
Odjakživa, asi třicet let. Můj otec je restaurátor, tak mě ani nenapadlo, že bych mohla dělat něco jiného. Po střední škole v roce 1992 jsem si udělala živnostenský list, firmu máme od roku 2018. Řemeslu jsem se naučila v uměleckořemeslné škole v Praze ve Vysočanech. Dnes tam pozlacování sama učím.
Řešilo se, kam půjdu na střední školu, a otec, který restauruje kamenné sochy, říkal, že pozlacování by se mu hodilo na rozšíření portfolia. Jednou mě vzal ke své kolegyni, jejíž manžel dělal kovové atributy k sochám, a ona je pozlacovala. Připadala jsem si tam jako v pohádce, ale netušila jsem, co to obnáší. Pozlacování je jedna věc, ale podnikat v tom je složitější.
Všechno, ale nejčastěji děláme dřevo. Vše, co vidíte venku, třeba na střechách, musí být pozlacené, protože imitace zlata venku zčerná, zoxiduje. Zlato má fantastické vlastnosti, je trvalé, a my používáme větší ryzost, než je v prstýncích. Nejčastěji 23,75 karátu.
Plátkové zlato se vyrábí ručně v manufakturách, ořezává se do šablon 8×8 centimetrů a překládá do takové papírové knížky, z které jej pak bereme my. Je to neskutečně tenké, má 17 mikronů, je přes něj vidět. Zpracování do plátků je strašně drahé a lidská síla nejde ničím nahradit. Finále se nedá dělat strojem, tím se plátek často proděraví anebo má špatné vlastnosti. Na úplné dobouchání, jak tomu říkají zlatotepci, se používají obrovské palice a je to o citu. V Česku už žádná zlatotepecká dílna není, nejbližší je v Drážďanech. Celkem jsou v Evropě čtyři.
Nevážíme ho, ale je to v řádech několika milionů korun. Plátkové zlato je mnohem dražší než běžné, u něhož se dnes cena za kilogram pohybuje přes milion korun. Nás by kilogram stál přes čtyři miliony, plátek je drahý.
Podpořte Reportér sdílením článku
Má svůj web Ekonews věnovaný tématům udržitelnosti, ať už v byznyse nebo v praxi každého z nás.