Rodinná farma není romantika, někdy se umíme pořádně pohádat
3. srpna 2023
archiv
Farmaření má v genech, pole obhospodařoval její praděda, její tatínek je agronom. U Hany Součkové to dlouho vypadalo, že dostuduje a „uteče“ na zkušenou do světa. Rok v Praze ji ale nudil tak, že se vrátila do rodné vesnice a pustila se do pěstování zeleniny a bylinek. Zatímco její vrstevníci hledají balanc mezi prací a volným časem, jí v pětadvaceti nevadí vstávat ve čtyři ráno a trávit většinu dní hrabáním se v hlíně.
Že už je to moje tradice. (smích) S kroupami mám každoroční zkušenost. Vždycky se těším na rajčata, chodím se kochat na pole, obhlížet, kolik mají zelených plodů, jak hezky červenají… A pak přijdou kroupy. Takže naše rajčata na sobě mívají ťupky, ale je to jen estetická věc, na jejich chuť to nemá žádný vliv. Já ale nejsem farmářka, která si stěžuje na počasí. Musíme umět pracovat s tím, co je. Počasí je riziko našeho povolání.
Když jsem studovala práva, bydlela jsem v Praze. A nudila jsem se v ní. Je to ironie, říká se, že na vsi chcípnul pes – a já v milionovém městě neměla, co dělat. Z nudy jsem začala chodit do fitcentra, kde jsem poznala trenéra, který dělal zemědělské dotace. Povídali jsme si, že moji rodiče mají pole, že táta byl zemědělec, praděda také. On se mě zeptal, proč to nejdu dělat, když mě Praha nebaví.
Je to tak, mě to zpátky na vesnici táhlo celou dobu. Rok jsem pracovala v semické velkopěstírně Bramko, ale zároveň už jsem zkoušela farmařit na rodinných polích. Taťka mi dal necelý hektar pole, ať se ukážu. Je zkušený agronom, věděl, co mě čeká – plevel, škůdci, vrtkavé počasí… Možná čekal, že mě to odradí. Ale viděl, že mě nadšení nepustilo. Už po roce jsem měla první zákazníky, zeleninu ode mě odebíraly restaurace v okolí, takže jsem dala výpověď v Bramku a začala podnikat.
Rodiče mi říkali, že si vždycky mysleli, že dostuduji a odjedu někam do světa. Sami mě odmlada posílali na výměnné pobyty – ve třinácti jsem byla v Anglii, v patnácti na Floridě, potom v Torontu. Vůbec nečekali, že se najdu ve farmaření. A myslím, že jsou rádi, že mě to baví a že mě mají u sebe a ne někde za oceánem.
Ze začátku to byl fakt, že můžu pracovat na čerstvém vzduchu. Do té doby jsem hodně času trávila u počítače a věděla jsem, že zpátky do kanceláře už nechci. Teď mě nejvíc baví, že to není stereotyp. Je to pestrá práce, kdy se chvíli věnuju účetnictví, pak jdu na pole něco sklidit, vytrhat plevel, pak řeším objednávky s odběrateli, vymýšlím marketing, píšu osvětové posty na sociální sítě, další dny trávím na farmářských trzích. Farmaření je navíc práce, kdy za sebou vidíte výsledek. To jsem z kanceláře neznala.
Podpořte Reportér sdílením článku
Specializuje se na rozhovory a lifestylová témata, která se snaží rozbít zažité stereotypy.