Nejdřív byla bezmoc, pak žlutomodrý dort pro Ukrajinu

22. listopadu 2022

František Dlask

Jan Vaca

Když začala válka na Ukrajině, přemýšlel, co by on, cukrář z Varnsdorfu, mohl udělat. Vymyslel žlutomodrý dort, nazval ho Slava Ukraini! a výtěžek z jeho prodeje posílal ukrajinské ambasádě. František Dlask, majitel vyhlášené varnsdorfské cukrárny, si od zastánců Ruska vysloužil označení „vlastizrádce“, ale vytrval a dorty prodával dál. Později k nim přidal i zákusek inspirovaný útokem na Kerčský most.

Letos 18. března jste na profil vaší cukrárny na Facebooku napsal, že máte nově v nabídce speciální ananasovo-kokosový zákusek a že veškerý výnos zašlete na účet ukrajinského velvyslanectví. Kde se nápad s dortem v ukrajinských barvách zrodil?

Nejdřív, když začala válka, následovala hrozná bezmoc a údiv nad tím, co se vůbec může dít. Chvilku jsem jen pozoroval, co se děje a jakým způsobem se dá pomáhat. A pak začal přemýšlet, co bych mohl já osobně vyrábět. Asi po týdnu mě konečně napadl nějaký zákusek, který by mohl být modrý. Jenže modrá barva je složitá v tom, že jakákoli běžná surovina na dorty je do žluta, a když do toho dáte modré barvivo, vznikne vám zelená. Potřeboval jsem proto vymyslet něco, co je bílé a dalo by se obarvit na modro. A napadl mě kokos, se kterým se dobře ananas, takže je to vlastně variace na Piña Coladu. Pak už bylo jednoduché udělat zákusek, který bude modrožlutý.

Chtěl jste tedy rovnou něco v ukrajinských barvách?

Ano. Chtěl jsem prostě produkt, u kterého je na první pohled jasné, co má symbolizovat, a zároveň se dá využít pro dobročinnost. Původně jsem totiž přemýšlel nad kasičkami, ve kterých bych vybíral pro Ukrajinu peníze, ale to je složité, musíte mít registrovanou sbírku. U vlastnoručního výrobku je to jednodušší. Zákusky jsem nazval Slava Ukraini! a podařilo se díky nim vybrat už 48 tisíc korun. Teď jsem tedy s jejich prodejem přestal, musel bych totiž otevřít další várku pyré, které na dort používám. Ale my máme přes zimu zavřeno a zbytečně by se to zkazilo. Místo dortu ale teď dočasně nastoupila tartaletka ve stylu Kerčského mostu, díky které šly na podporu Ukrajiny další dva tisíce.

Jaká částka šla na dobročinnost z každého prodaného dortu?

Zákusek se prodával za padesát korun a stejná částka šla i na podporu Ukrajiny. Vlastně to bylo ale ještě o kus víc. Na jeden plech se vejde třicet tři kusů, což dělá celkem 1650 korun. Ale když se prodal celý plech, tak jsem dal na Ukrajinu dva tisíce, aby se to dobře počítalo. Posílám to průběžně. Nějaké peníze jsem poslal ještě předtím, než jsem začal prodávat dorty, přesnou částku si už ale nepamatuji.

Máte spočítáno, kolik kusů se celkem prodalo?

Asi osm set. A těch nových kerčských asi stovka.

Čekal jste, že to vyvolá takový zájem?

Vlastně jsem od toho nejdřív nečekal nic, protože jsem netušil, co se bude dít. Očekával jsem asi jen různý hejty, vlastně to probíhalo podobně jako během covidu, kdy jsem se dostal do hledáčku antisystémových lidí. Začal jsem totiž tehdy kontrolovat důsledně Tečku (aplikaci, která zobrazuje, je-li člověk očkován – pozn. red.) a dodneška jsem na nějakém jejich blacklistu. Najednou se začaly objevovat na netu recenze, jak špatné dorty dělám.

A teď se dělo něco podobného?

Podpořte Reportér sdílením článku