Nové plzeňské pivo voní více po chmelu
14. ledna 2021
archiv
Největší český pivovar si otevřel vlastní minipivovar. Měkká voda typická pro české ležáky se v něm bude kvůli speciálům přitvrzovat. „Chceme vařit i exkluzivní limitované edice, které jsou silné – třeba osmnáctky, dvacítky, s velkým procentem alkoholu,“ říká Michal Škoda, ředitel experimentálního minipivovaru Proud, který vznikl v historické budově bývalé elektrárny přímo v areálu Plzeňského Prazdroje.
Naše pivo je nefiltrované a nepasterizované. Používáme jiné kvasnice než Pilsner Urquell, takže má jiný zákal a chuťový vjem z pohledu plnosti. Hořkost je takřka stejná, a i když jsou obě piva z pohledu stupňovitosti podobně silná, naše pivo je více prokvašeno.
Vodu ne! Slad ale používáme ze sladovny Plzeňského Prazdroje a chmel žatecký – odrůdy Agnus a žatecký poloraný červeňák. Náš ležák by měl výrazněji vonět po chmelu, protože ho přidáváme ještě dodatečně v závěru procesu, kdy už se pivo nevaří, a extrahují se do něj pouze látky aromatické a nikoliv hořké.
Zatímco Pilsner Urquell používá měkkou vodu z vrtů na Roudné, my používáme standardní pitnou vodu z řadu. Důvod je jednoduchý a souvisí s moderními pivními styly, kdy je žádoucí vodu upravovat do nového konkrétního profilu.
Pro ležáky se hodí nejlépe měkká voda, kterou má většina Plzně běžně v řadu. Když ale děláme IPU a ALE (číst „ejl“ – druh svrchně kvašeného piva – pozn. red.), přidáváme do ní ještě různé minerály a soli, které ji přitvrzují a pomáhají vyniknout chuti.
I Prazdroj vnímá, že minipivovary přinášejí rozmanitost pivních stylů, a chce hledat nové cesty, jak pomáhat pivnímu odvětví. Dlouho jsme byli zvyklí jen na klasický český ležák, který je sice skvělý a my Češi ho umíme nejlíp na světě, ale pivní svět je pestrý a množství pivních stylů je obrovské.
Podpořte Reportér sdílením článku
Začínal v deníku MF DNES.